TWEE PITTIGE SMAAKGEVERS

De zomer is de tijd voor lichte en ongecompliceerde maaltijden. U kunt deze twee heerlijke smaakgevers een paar dagen van tevoren bereiden om later in een handomdraai van eenvoudig bereide groenten en vlees iets bijzonders te maken. Pittige paprika-dipsaus:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie en leg er de paprika's op. Zet ze ca 20 minuten in de oven en draai om tot ze rondom geblakerd zijn. Dek ze daarna af met een schone theedoek en laat volledig afkoelen. Pel de ui en snijd die in dunne plakjes. Zet weg. Hak de chilipeper fijn, doe in kleine kom en zet weg. Pel de knoflook, hak hem fijn en doe bij de chilipeper. Verhit 2 eetl. olijfolie in een grote koekenpan op een middelhoog vuur. Doe er de ui in en fruit in circa 5 minuten gaar, waarbij u af en toe omschept. Voeg de komijn, knoflook en chilipeper toe en roerbak 1 minuut. Neem de pan van het vuur. Pel de paprika's boven een kom zodat u de heerlijke sappen kunt opvangen. Verwijder zaad en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in stukken. Doe het uimengsel in een blender of keukenmachine en voeg de Golden Syrup, paprika, 4 eetl. olijfolie, peterselie en het limoensap toe. Draai tot puree. Schep over in een kom en breng op smaak met zout en peper. Serveer bijv. met tacochips of rauwkost. Koriander-chipotleboter: was de verse koriander en slinger droog. Snijd de lente-uitjes bij en hak ze grof. Pel de knoflook en hak grof. Doe koriander, lente-uitjes en knoflook in de keukenmachine en draai tot grove puree. Voeg een voor een de rest van de ingrediënten toe en draai telkens kort tot alles goed gemengd is. Wikkel de boter strak in plasticfolie en bewaar tot 1 maand in de koelkast. U kunt het gebruiken om er bijv. verse garnalen in te bakken. Snijd de boter anders in plakken en leg die op gegrilde vis, kip of vlees.

    • Kim Maclean