Ruim tweehonderd banen weg bij kopieer- en printfirma Océ

Bij Océ (kopieerapparaten, printers) verdwijnen meer dan tweehonderd arbeidsplaatsen. Volgens een woordvoerder moet het Limburgse bedrijf in de kosten snijden omdat de vraag naar analoge kopieer- en printapparaten achterblijft en omdat de prijzen van modernere digitale modellen onder druk staan. Op het hoofdkantoor in Venlo schrapt Océ tweehonderd banen op een totaal van vierduizend. Bij de verkoopvestiging in Den Bosch verdwijnt een nog onbekend aantal arbeidsplaatsen.

Océ sluit niet uit dat er gedwongen ontslagen vallen. Wel wijst een woordvoerder erop dat het aantal gedwongen ontslagen bij een reorganisatie van vergelijkbare omvang begin jaren negentig tot enkele tientallen beperkt is gebleven.

De reorganisatie bij Océ komt iets meer dan twee weken na het plotselinge vertrek van J. Hovers als bestuursvoorzitter. De reden van Hovers' vertrek, nauwelijks anderhalf jaar na zijn aantreden, is niet bekend gemaakt.

Beleggers reageerden gisteren lauw toen Océ het nieuws kort voor sluitingstijd van de effectenbeurs naar buiten bracht. Het aandeel sloot 0,05 eurocent lager op 19,40 euro.

De vakbonden vinden het besluit van de directie tot het schrappen van arbeidsplaatsen voorbarig. Volgens een woordvoerder van de vakcentrale FNV is de ondernemingsraad van Océ niet om advies gevraagd en zou de directie van het bedrijf beter moeten kijken naar alternatieven. De directie van Océ overlegt maandag met de vakbonden over de reorganisatie. Volgens een woordvoerder van Océ is een reorganisatie nodig omdat het bedrijf verrast is door de snelle overgang van analoge copieermachines en printers naar digitale modellen.