Ruim 16 mln aan dubieuze geldstromen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in het beursfraudeonderzoek (Operatie Clickfonds) ruim 16 miljoen aan `dubieuze geldstromen' getraceerd.

Daarvan bestaat het vermoeden dat ze afkomstig zijn uit criminele activiteiten. Het gaat om contante kasstortingen en bancaire transacties die volgens justitie waarschijnlijk te maken hebben met financiële witwasconstructies. Bewijs dat dit kapitaal uit de misdaad afkomstig is of via de beurs zou zijn witgewassen is echter nog niet gevonden.

De Amsterdamse hoofdofficier mr. J. Vrakking, die het bedrag van ruim zestien miljoen desgevraagd bevestigt, ontkent met klem dat het onderzoek naar misdaadgelden in het Clickfondsonderzoek op dood spoor zou zitten. Volgens hem zijn er ,,nog veel te veel interessante lijntjes om de zaak van tafel te halen''. Hij zegt de komende weken aanvullende informatie te verwachten, maar wil dat verder niet toelichten.

Uit het dossier blijkt dat het ondermeer gaat om getuigenissen uit Engeland, waarin personen zouden willen verklaren dat een deel van de ruim 16 miljoen gulden afkomstig zijn uit de verdovende middelenhandel.

Het Clickfondsteam, waarin naast het OM ook de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) en de Economische Controledienst (ECD) samenwerken, blijkt de afgelopen tijd intensief onderzoek te hebben gedaan naar een eventuele criminele connectie. Zowel in Zwitserland als Engeland zijn rechtshulpverzoeken ingediend.

Zwitserland heeft het afgelopen half jaar op verzoek van Nederland mensen gehoord, één persoon uitgeleverd en documenten in beslag genomen bij de Schweizerische Kredietanstalt in Chur. Ook heeft het OM dit jaar een gerechtelijk vooronderzoek geopend tegen een man waarvan vermoed wordt dat hij financiële witwaspraktijken voor de drugsbende van `De Hakkelaar' uitvoerde. Zijn advocaat ontkent overigens iedere betrokkenheid van haar cliënt bij de Hakkelaar-organisatie.

Justitie ziet de in Zwitserland wonende Nederlandse vermogensbeheerder D. de Groot, een van de hoofdverdachten in Operatie Clickfonds, nog steeds als spil in het vermeende witwasnetwerk. De Groot zelf ontkent dat hij iets met criminele gelden van doen had en noemt alle door justitie blootgelegde kapitaalstromen en bedrijfsstructuren ,,eenvoudig te verklaren''.

BEURSFRAUDE: pagina 16

    • Joost Oranje