PAUL VAN VLIET

Alsof het de ouverture van een melodieënrijke musical betrof, zo klinkt de door het Residentie Orkest gespeelde medley waarmee de cd Tour de Chant van Paul van Vliet opent. Jurre Haanstra, gastdirigent tijdens een korte concerttournee met de cabaretier, arrangeerde die ouverture en ook de andere liedjes. Deze opname van een avond in de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag geeft een welluidend beeld van die ongebruikelijke combinatie.

In zijn eigen shows worden de charmante chansons van Paul van Vliet altijd begeleid door een pakkend combo, waardoor tempo en timing pittig blijven. In de klankomrankte verpakking van een 74-koppig symfonie-orkest zou gemakkelijk iets van die authenticiteit verloren kunnen gaan. Zodra zo'n liedje iets te overdadig is georkestreerd, wordt het log en pretentieus.

Haanstra wist dat risico echter goeddeels te vermijden. Hij vormde het Residentie Orkest om tot een formatie als het Metropole-orkest, en gaf de ritme-sectie een grote rol. De strijkers en de koper- en houtblazers zette hij alleen in als daarmee de zeggingskracht van het nummer gediend was – en niet te pas en te onpas.

Het resultaat is een feestelijk vertoon van oud en nieuwer repertoire, dat door Paul van Vliet overtuigend wordt gezongen. En de aansprekende melodietjes die in de loop der jaren werden geschreven door begeleiders als Lex Jasper, Rob van Kreeveld en Ben van der Linden, klinken fraaier dan ooit.

Voor zulke liedjes blijft de combo te verkiezen, maar als eenmalige samenwerking mag het project alleszins geslaagd heten.

Paul van Vliet & het Residentie Orkest: Tour de Chant. Emergo EC 3934-2

    • Henk van Gelder