`Ontploffing Moskou was een aanslag'

De Russische premier, Vladimir Putin, heeft gisteren bevestigd dat de ontploffing van een flatgebouw in Moskou waarschijnlijk het werk is geweest van ,,terrorristen''.

Het uiteindelijk dodental van de vermoedelijke bomaanslag is opgelopen negentig; 180 mensen raakten gewond, van wie 64 in het ziekenhuis liggen.

Het Russische persbureau Interfax heeft gemeld dat Moskouse politie inmiddels twee verdachten heeft opgepakt. Naar een specifieke verdachte wordt nog gezocht. Nadere bijzonderheden over hun identiteit werden niet gegeven.

In een televisietoespraak zei Premier Putin dat, na overleg met president Jeltsin, is besloten om maandag uit te roepen tot een dag van nationale rouw. Putin zei dat de explosie, die afgelopen donderdag plaats had, te wijten is geweest aan ,,misdadige verontachtzaming of, en dat noemde hij meer waarschijnlijk, een ,,bloeddorstige aanslag''. Wel onderstreepte hij dat het onderzoek nog in volle gang is.

De burgemeester van Moskou, Loezjkov, zei donderdagavond al dat de aanslag mogelijk is gepleegd door fundamentalistische rebellen die strijden voor een onafhankelijk Dagenstan. Gisteren zei hij dat aan die oorzaak niet langer behoeft te worden getwijfeld. ,,Het is niet langer een mogelijkheid, het staat vast (dat het een aanslag betrof)'', aldus Loezjkov.

Aanvankelijk werd gedacht aan een gaslek. Ook wordt de mogelijkheid onderzocht dat in het flatgebouw een grote voorraad explosieven lag opgeslagen, die per ongeluk tot ontploffing is gekomen.

In Rusland zijn na de explosie op grote schaal veiligheidsmaatregelen genomen. Ongeveer 4.000 extra politiemensen patrouilleren in de straten, stations en grote markten van de hoofdstad. Grenscontroles zijn verscherpt en ook in kerncentrales zijn de veiligheidsmaatregelen opgevoerd. Op 31 augustus werd al een bomaanslag gepleegd in een gokhal in een ondergronds winkelcentrum in Moskou. Daarbij viel een dode.

,,Als er inderdaad sprake is van een terrorristische actie, dan worden we geconfronteerd met een sluwe, verraderlijke en bloeddorstige vijand'', zei premier Putin op te televisie. ,,Ik twijfel er niet aan dat de federale, de Moskouse en de regionale autoriteiten alles in het werk stellen om de orde en discipline te bewaren, ten einde de veiligheid van onze burgers maximaal te garanderen'', probeerde hij de Russen gerust te stellen.

Het persbureau Interfax ontving donderdag een telefoontje waarin de opbeller, met ,,een duidelijk Kaukasisch accent'', verklaarde dat de explosie ,,het antwoord is op het (Russische) bombardement van vreedzame dorpjes in Tsjetenië en Dagestan''. Afgelopen zaterdag werd een autobom tot ontploffing gebracht bij een Russische legerflat in het garnizoenstadje Boeinaksk in Dagestan. Daarbij vielen 64 doden. (Reuters)