Noten lezen

Laat ik Danny de Munk (NRC Handelsblad, 30 augustus) uit de droom helpen: Pavarotti kan wel degelijk noten lezen. Hij kan ook van blad zingen en overweg met piano-uittreksels. Wel geeft Pavarotti zelf toe dat hij geen partituur kan lezen. Veel musici, met uitzondering van b.v. dirigenten en componisten, weten daar geen raad mee. In een partituur staan alle verschillende partijen op een aparte notenbalk genoteerd. Een operapartituur beslaat gemakkelijk twintig of meer notenbalken die je in één blik moet kunnen overzien, nota bene net zo snel als de muziek voortgaat. Dat vergt een intensieve training in een richting die voor zangers niet per se noodzakelijk is. Maar wie van nature een schitterend talent heeft moet daar goed mee omgaan en keihard werken om zich ondersteunende kennis en vaardigheden op een zo breed mogelijk terrein eigen te maken. Voor muzikaal talent is het allerminst een verdienste geen noten te kunnen lezen. Hoe aangenaam een stem kan klinken, te vrezen valt dat de interpretatie zeer afhankelijk van voorbeelden en dus oppervlakkig blijft.

    • Alexander Jansen Huizen