Musea oneens met advies over kunstonderzoek

Achttien grote kunstmusea zijn het niet eens met een advies aan het kabinet om de subsidieregeling voor museaal kunsthistorisch onderzoek bij de Mondriaan Stichting weg te halen. De Raad voor Cultuur vindt dat de regeling, die samenwerking tussen musea en universiteiten bevordert, naar de organisatie voor wetenschappelijk onderzoek (NWO) moet. De musea zien niet in waarom. Zij vinden dat de regeling nu prima functioneert. Ze hebben een brief naar minister Hermans (Cultuur) gestuurd waarin ze hun `verbazing en verontrusting' uitspreken over het advies. De geesteswetenschappen zouden binnen NWO niet sterk staan en de organisatie zou wantrouwend naar kunsthistorisch onderzoek kijken.

De Mondriaan Stichting heeft de regeling in 1995 ontworpen. Per jaar worden ongeveer drie kunsthistorische onderzoeken ondersteund met geld. (ANP)