Martina Hingis verijdelt familie-finale US Open

Een complete Williams-show wordt het vandaag niet in de finale van de US Open. In een fantasische partij zorgde Martina Hingis ervoor dat de Amerikaanse familie slechts wordt vertegenwoordigd door de 17-jarige Serena. Haar anderhalf jaar oudere zus Venus deed in het grillige duel met Hingis opzichtig aan zelfdestructie door maar liefst elf dubbele fouten te slaan. In drie sets (6-1, 4-6 en 6-3) bereikte de nummer één van de wereld voor de derde keer op rij de eindstrijd op Flushing Meadows. Vooral in de eerste set en aan het eind van de derde reeks bereikte Hingis een ongekend niveau. Op tactisch gebied was Williams duidelijk de mindere van de even oude Zwitserse.

Voor het eerst in haar prille carrière treedt Serena Williams uit de schaduw van haar zus. Venus rende bij haar debuut op de US Open in 1997 meteen naar de finale, Serena had daar twee pogingen voor nodig. ,,Nu word ik niet langer gezien als het jongere zusje van Venus'' zei Serena gisteravond. ,,Wij gaan sinds kort door het leven als de Williams-zusters, ik tel volwaardig mee.'' En lachend: ,,Maar ik geloof niet dat het de bedoeling is dat ik als eerste van ons tweeën een grandslamtitel win. Als het om tennis gaat, wil Venus graag weten dat zij de oudere zus is. Ze luistert wel naar me als ik haar verzoek haar kuchende honden bij die van mij uit de buurt te houden, want ik wil niet dat ze ook ziek worden.''

Veel meer dan Venus heeft Serena het vermogen zichzelf te relativeren. Wanneer de nummer 6 van de WTA-ranking uitroept dat zij de beste is van allemaal en dat niemand haar kan stoppen, doet ze dat met een ironisch lachje. Maar op de baan is Serena met haar gebeeldhouwde lichaam een killer, die nog nauwelijks voor haar zuster onderdoet. Binnen de familie Williams werd Serena al lang getipt als de nieuwe koningin van het vrouwentennis, hoewel Venus nog nooit van Serena heeft verloren.

Vanwege de leeftijdregel binnen de Women's Tennis Association (WTA), die het aantal toernooien voor jonge speelsters beperkt, kan Serena pas sinds kort een volledig programma afwerken. Haar progressie dit jaar was indrukwekkend. Serena zegevierde in Parijs en in de finale van Indian Wells versloeg ze niemand minder dan Steffi Graf. Wimbledon-kampioene Lindsay Davenport leed gisteravond al de derde nederlaag dit jaar tegen de tweede set uit de Williams-familie. ,,Serena heeft veel meer ervaring opgedaan, omdat ze simpelweg meer partijen heeft gespeeld'', concludeerde Davenport.

De 23-jarige Amerikaanse had het wel prettig gevonden dat ze niet opnieuw tegen Venus moest spelen, al zal ze daar na gisteravond vermoedelijk anders over denken. Ook uiterlijk oogt Serena immers nog imposanter dan de al even atletische Venus. Gisteravond had Serena witte kralen in haar dreadlocks en haar strakke gele jurkje accentueerden de enorme spierbundels en een bijna griezelige biceps. Hoeveel mannelijke tennissers zullen bovendien niet jaloers zijn op de verwoestende service van Serena Williams?

In haar partij tegen Davenport noteerde Serena opslagen met een snelheid van boven de 180 kilometer, daar zouden spelers van het kaliber John van Lottum en Sjeng Schalken blind voor tekenen. ,,Volgens mij heeft Serena de beste service in het vrouwencircuit'', zei Davenport. ,,Vooral op de snelle baan in het Arthur Ashe-stadion is een sterke opslag een kapitale factor. Serena gooide bommen naar me op de cruciale momenten in de partij. Wat moet je beginnen als de bal met een snelheid van boven de honderd mijl per uur op je afkomt? Serena varieert haar service bovendien beter dan Venus, al maakt ze meer onnodige fouten dan haar zus.''

Davenport ontdekte echter dat Serena vooral mentaal sterker is geworden. ,,Want fysiek hoef ik weinig meer te verbeteren'', zei ze, glimlachend en dat was nog een understatement. Serena Williams toonde haar geestelijke kracht in een kritieke fase in de derde set, toen ze bij een 4-3 voorsprong maar liefst vijf breakpoints wegwerkte. Tot 3-3 had Davenport de matige partij stevig in handen gehad na een valse start in de eerste set. Maar de titelhoudster, die al eerder op het nippertje was ontsnapt tegen Mary Pierce, verloor na een soepele 6-1 in de tweede reeks langzaam haar greep op het duel.

Uiteindelijk bleek ze niet opgewassen tegen de power in de slagen van Serena Williams, die de partij in stijl besliste met servicewinners van 115 mijl per uur. Nog niet zo lang geleden zou Richard Williams de zege van zijn dochter hebben bestempeld als een triomf van de black power uit het ghetto op het blanke establishment.

Vader Williams had zo vaak geageerd tegen de vermeende discriminatie van zijn dochters dat hij door de donkere oud-speler Yannick Noah zelfs een `zwarte racist' werd genoemd. De meisjes zelf roeren de gevoelige kwestie zelden aan, hoewel Serena gisteravond vaststelde dat de Williams-zusters het tennis wel degelijk een nieuwe impuls hebben gegeven.

Serena en Venus beschouwen zichzelf niet graag als de vaandeldragers van een nieuwe, zelfbewuste generatie Afro-Amerikanen, al keek Venus wel uit naar een mogelijke ontmoeting met Chanda Rubin in de finale van het dubbelspel. ,,Leuk, drie zwarte meiden in de finale.''

Het zal Venus Williams zwaarder vallen vandaag haar zuster aan te moedigen in de finale van het enkelspel tegen Hingis. ,,Maar Serena heeft het altijd moeilijk gehad tegen haar zuster. Ik denk dat ze liever tegen Hingis speelt'', zei Davenport giechelend.

    • Robèrt Misset