Israel draagt deel gebied over

Israel heeft gisteren 7 procent van de Westelijke Jordaanoever overgedragen aan de Palestijnse autoriteiten. De Palestijnse president Yasser Arafat ondertekende tijdens een ontmoeting met Israelische regeringsfunctionarissen een dokument, waarin de gebieden staan beschreven.

Volgens het vredesakkoord dat afgelopen woensdag door het Israëlische parlement werd bekrachtigd, krijgen de Palestijnen in drie fasen de controle over 40 procent van de Westelijke Jordaanoever. Maandag worden de Israelisch-Palestijnse besprekingen over een definitief vredesakkoord voortgezet.

De praktische uitvoering van de overdracht van de eerste gebieden gebeurt waarschijnlijk ook maandag. In zestien gebieden op de Westelijke Jordaanoever krijgen Palestijnse burgers het bestuur in handen, inclusief de controle over electriciteit, water, religieuze en archeologische plaatsen. De laatste keer dat Israel een stuk land overdroeg aan de Palestijnen was tien maanden geleden.

Enkele tientallen Palestijnen protesteerden gisteren vreedzaam tegen de voortdurende detentie van Palestijnen in een gevangenis op de Westelijke Jordaanoever.

De Israelische premier Barak bevestigde vrijdag opnieuw, dat Israelische militairen voor 7 juli 2000 Libanon gaan verlaten. (DPA)