Hockeyploeg vernedert België

In een stijl die bij vlagen herinneringen opriep aan glorieuze dagen hebben de Nederlandse hockeyers de finale bereikt van het Europees kampioenschap. België, in Padova tot dusverre de brutale uitdager van de gevestigde orde, bleek gisteren op het Campi Sportivi niet opgewassen tegen de aanvalskracht van de ploeg van bondscoach Maurits Hendriks, 7-1. ,,Onze beste wedstrijd van het toernooi'', constateerde Hendriks naderhand zonder blikken of blozen.

Nederland treft morgen in de finale een oude bekende, het geslepen Duitsland dat gisteren met uiterst degelijk spel Engeland naar de troostfinale verwees, 4-0. Vier jaar geleden stonden Duitsland en Nederland ook tegenover elkaar in de eindstrijd. De ploeg van bondscoach Paul Lissek won toen vanaf de strafbalstip. Behalve titelprolongatie staat voor Duitsland olympische deelname op het spel. Nederland is als titelverdediger al zeker van de Spelen in Sydney.

Vraag is hoeveel waarde mocht worden gehecht aan de overwinning op de Belgen, met de krachtmeting tegen de eendrachtige Duitsers in het vooruitzicht. In hun groepsduels verspeelden de Belgen al zoveel energie dat ze gisteren, in de moordende hitte van Padova (33 graden), al snel met de tong op hun knieën liepen. Na een speelhelft was het gedaan met de strijdlust van de oudste ploeg van het toernooi. De gemiddelde leeftijd van de Belgen is ruim 29 jaar.

Niettemin hing een verrassing in de lucht toen de Belgen al na vijf minuten de leiding namen. Een stopfout van verdediger Jeroen Delmee, na een knullige pass van Bram Lomans, stelde spelverdeler Vitaly Kholopov in staat centrumspits Erik Vandergracht te bereiken. Die aarzelde geen moment en passeerde doelman Ronald Jansen met een droge uithaal, 0-1.

Het Belgische verweer bleek van korte duur. Teun de Nooijer (weer hij) leidde de ommekeer in, waarna Bram Lomans (3) en Piet-Hein Geeris (3) de score verder opvoerden. Na zeventig minuten stonden zodoende exact dezelfde cijfers op het scorebord als dertien dagen geleden, toen beide ploegen elkaar in Nijmegen ontmoetten. Een absurde uitslag voor een halve finale van een EK, maar een die prima past bij het toernooi waar de onderlinge krachtsverschillen zorgwekkende vormen heeft aangenomen.

Vooral Lomans haalde na afloop opgelucht adem. Met drie rake strafcorners nam de topscorer van het toernooi (tien treffers) revanche voor zijn mislukte optreden van drie dagen eerder. In het duel met Engeland (3-3) ging de rechtsachter een paar keer zo opzichtig in de fout dat Hendriks zijn oogappel halverwege de eerste helft naar de kant haalde. Een verhelderend gesprek onder vier ogen voorzag Lomans van nieuwe inspiratie. ,,Maurits zei wat ik zelf eigenlijk al wist: dat ik beter moest gaan hockeyen.''

Dat gold feitelijk voor de hele ploeg en mede daarom riep doelman Jansen deze week op tot meer daadkracht. In de van hem bekende stijl – openhartig en zonder veel omhaal van woorden – hekelde hij het gebrek aan sfeer en beleving. Als reden daarvoor voerde de 157-voudig international onder meer aan dat de selectie dringend behoefte heeft aan een energieke manager sinds drie maanden geleden Rinus van Zanten opstapte.

Ook Hendriks moest het ontgelden. Fijntjes merkte de routinier op dat ,,hockey vooral om mensen draait'' en de samenwerking met de opvolger van perfectionist Roelant Oltmans nog voor verbetering vatbaar is. Jansens kritiek was donderdag aanleiding voor een teambespreking waarin de spelers, aldus Hendriks, ,,elkaar weer eens diep in de ogen hebben gekeken''.

Niets bijzonders dus, zo wilde de bondscoach doen geloven. ,,Zo gaan dat soort dingen soms voor een halve finale.'' Aanvoerder Stephan Veen kon die woorden slechts beamen. ,,We moeten elkaar scherp houden. Ronald roept wel vaker wat om de anderen bij de les te houden. Dat is zijn goed recht, al houd ik zelf dat soort zaakjes liever intern.'' Van een verdeelde selectie is volgens Veen geen sprake. Streng: ,,Als dat zo zou zijn, dan winnen hier vandaag niet met 7-1 van België.''

Op zijn beurt probeerde ook Jansen de lucht te klaren. ,,Iedereen weet wat hem hier te doen staat en dat is Europees kampioen worden. Simpel zat. Het heeft weinig zin om nu heel zenuwachtig te worden van een paar uitspraken.'' De eerste aanzet daartoe, de afgetekende zege op België, stemde hem tevreden. ,,Na vandaag zeg ik: het waren zinvolle opmerkingen.''

Jaap-Derk Buma was desondanks niet onder de indruk van de overpeinzingen van Jansen. ,,Wat Ronald heeft gezegd, is niets nieuws en bovendien ga ik echt niet beter spelen van zulke uitspraken.'' Meer moeite had de recalcitrante spits met de beslissing van de Europese hockeyfederatie om zijn club, Bloemendaal, te passeren als organisator van het Europa-Cuptoernooi voor landskampioenen. ,,Dat is pas een verhaal waard.''

    • Mark Hoogstad