Hersenletsel?

Uit een onderzoek van neuropsycholoog Erik Matser blijkt dat vijftig procent van alle amateurvoetballers hersenschuddingen oploopt. Is amateurvoetbal slecht voor de gezondheid?

Erik Matser: ,,Hersenschuddingen ontstaan vooral na botsingen van hoofden, een knie tegen het hoofd of een harde elleboogstoot. Kopduels leiden in veel mindere mate tot hersenschuddingen. Ik pleit ervoor dat een voetballer een week rust krijgt, als hij een mogelijke hersenschudding heeft opgelopen. Symptomen daarvan zijn duizeligheid of een sterke hoofdpijn. Nu krijgt een gewonde speler een spons in zijn gezicht en moet hij van zijn trainer doorspelen. Dat is slecht voor de gezondheid. Bij het American football in de Verenigde Staten is er al een soort regelgeving voor dit soort zaken. Als een speler een hersenschudding heeft, weet een verzorger precies hoe hij moet handelen. Die situatie moeten we ook in Nederland krijgen. Het probleem is dat veel mensen in het amateurvoetbal niet eens weten wat een hersenschudding precies is. Met meer kennis over dit fenomeen kan er sneller gehandeld worden. En dat is alleen maar in het voordeel van de sporter.''

Tom Jeurissen, amateurvoetballer: ,,Toen ik de uitkomsten van dat onderzoek las, schrok ik wel even. Ik wist dat je aan een potje voetbal hersenletsel kon overhouden, maar ik wist niet dat de kans zó groot is. Toch zal ik geen gas terugnemen in de duels. Als voetballer wil je goed spelen én winnen, je denkt in het veld niet na over de risico's die botsingen of ellebogen tegen je hoofd met zich meebrengen. Ook de kopduels horen bij het voetbal. Desondanks blijft je hoofd een kwetsbaar lichaamsdeel. De KNVB mag best wat meer voorlichting geven over de risico's van het amateurvoetbal. In Nederland zijn een miljoen amateurvoetballers. Dan kunnen een hoop mensen hersenletsel overhouden aan de sport die ze als hobby beoefenen.''

Fred van der Hoorn, profvoetballer bij FC Den Bosch: ,,Naar aanleiding van de cijfers van dat onderzoek zullen niet veel amateurvoetballers abrupt stoppen met hun sport. Ook zullen ze niet sneller geneigd zijn om kopduels of fysiek contact te vermijden, want voetbal speel je nu eenmaal met je hart. Toch mag de KNVB best meer aandacht besteden aan de risico's die amateurvoetbal met zich meebrengt, de meeste amateurs spelen namelijk voor hun plezier. Een profspeler zal meer risico's nemen in het veld, hij voetbalt namelijk voor zijn brood. Ik schuw de duels inderdaad niet, maar toch heb ik nooit hersenletsel opgelopen. Tegen alle amateurspelers zeg ik het volgende: als je last krijgt van je kop, moet je meteen stoppen met het spelletje. ''

Marcus Muler, commercieel directeur en oud-speler van American footballclub Amsterdam Admirals: ,,Als een speler van ons tijdens een wedstrijd op de grond ligt, moet hij meteen van het veld af. Als zo'n jongen hoofdletsel lijkt te hebben, wordt hij onmiddellijk onderzocht door een arts. In het stadion beschikken we ook nog eens over röntgenapperatuur, daartoe zijn we verplicht. Medici binnen de club zijn allemaal opgeleid om iets als een hersenschudding direct te constateren en er ook wat aan te doen. Bij amateurclubs in het voetbal zouden ook goed opgeleide verzorgers moeten zitten. Bij American football dragen spelers nog een helm, in het amateurvoetbal is dat niet het geval. Of amateurvoetbal gevaarlijker is dan American football? Dat weet ik niet. Het zijn beide contactsporten, daarin loopt het hoofd altijd gevaar.''

Sjaak van der Kroon, districtsmanager amateurvoetbal van de KNVB: ,,Ik heb zelf jarenlang bij de amateurs gevoetbald en daaraan geen gezondheidsproblemen overgehouden. Verder ken ik ook geen amateurvoetballer die in zijn voetballoopbaan hersenletsel heeft opgelopen. Toch schrok ik van de resultaten van dat onderzoek van Matser. Als dit nieuws klopt, moet de hele voetbalwereld zich daarmee gaan bemoeien. Dus niet alleen de KNVB, maar ook de UEFA en de FIFA. Het is een moeilijk op te lossen probleem, want botsingen of kopduels zijn niet te vermijden tijdens een voetbalwedstrijd. Je kunt spelers niet verplichten een helm te dragen.''

    • Marcel Abrahams