Gif in eten bij Spelen

Vierhonderd kinderen die gisteravond deelnamen aan de openingsceremonie van de Afrikaanse Spelen, zijn wegens voedselvergiftiging behandeld in ziekenhuizen in Johannesburg. Zestien kinderen moesten ter observatie blijven.

Tijdens een maaltijd bij het stadion werd bedorven voedsel geconsumeerd. De kinderen variëren in leeftijd van 8 tot 18 jaar. ,,Er verkeert niemand in levensgevaar'', aldus een woordvoerder van het Johannesburg Hospital, waar 120 kinderen met vergiftigingsverschijnselen werden binnengebracht.

De openingsceremonie voor de elf dagen durende Afrikaanse Spelen ging gewoon door. De wedstrijden trekken ongeveer tweeduizend deelnemers uit het gehele continent. De organisatie had al veel kritiek te verduren gekregen. Programma's worden voortdurend veranderd, voor transport en maaltijden bestaan lange wachtlijsten.

De president van Zuid-Afrika, Thabo Mbeki, gebruikte de opening van de Afrikaanse Spelen om zijn droom van een Afrikaanse Renaissance te promoten.

Tegenover twintigduizend toeschouwers, atleten uit vijftig landen en hoogwaardigheidsbekleders onder wie voorzitter Juan Antonio Samaranch van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) sprak hij over 2000 als het jaar dat de wedergeboorte van Afrika moet markeren. (Reuters)