Dirk de Groot's weerwoord

Dirk de Groot wil eigenlijk niet meer praten over Operatie Clickfonds. Maar het feit dat zijn naam nog steeds in verband wordt gebracht met criminele gelden zit hem hoog. ,,Nergens in het dossier van vele ordners dik is enig bewijs te vinden dat er op de beurs met crimineel geld gehandeld is, of dat de bijeengetelde ruim 16 miljoen misdadige gelden zijn. Ik vind het allemaal ongegronde, vage vermoedens, uitsluitend gebaseerd op één CID-verslag van een anonieme getuige, waarin de betrokken ambtenaar notabene zèlf grote vraagtekens zet bij zijn eigen rapportage. Bovendien, àls het al zo zou zijn geweest, hoe had ík dat ooit moeten weten, of zelfs kunnen vermoeden? Ik beheerde voor vele cliënten grote vermogens. Denkt u dat ze mij eventueel zouden hebben verteld dat het om crimineel geld zou gaan? Ik heb mij altijd strikt gehouden aan de zorgvuldigheidseisen, die mijn beroepsstand met zich meebrengt. Al mijn cliënten hebben zich behoorlijk geïdentificeerd en getekend voor het feit dat het ingebrachte vermogen hun eigen rechtmatig verkregen kapitaal was. Meneer Bernard M. was géén client van mij. Ik heb hem wel eens ontmoet, maar dan als werknemer bij een bedrijf waarvan ik aandelen beheerde. Verder kende ik hem niet. Van Johan V. had ik helemaal nooit gehoord.''

Met de blootgelegde geld- en kapitaalstromen is volgens De Groot niets aan de hand. ,,Het is heel logisch dat een houdstermaatschappij dochterondernemingen van de nodige financiering voorziet. Zowel de kapitaalbewegingen als de bedrijfsstructuren zijn eenvoudig te verklaren. Het behoorde alllemaal gewoon tot mijn werk als Treuhänder. Ik wil dat het OM best nog eens komen uitleggen.''

Hij noemt het ,,zeer verwerpelijk'' dat de Nederlandse justitie ook bij de laatste rechtshulpverzoeken de aanvraag blijft motiveren met een verwijzing naar een anoniem CID-verslag uit 1996 en ook blijft wijzen op een verbinding tussen hem en `De Hakkelaar'. ,,Na ruim twee jaar van intensief justitieel onderzoek moet men toch weten dat dit onjuist is. Het gaat niet aan om dan toch deze vage verdenkingen steeds maar weer in Bern over tafel te gooien, met alle ingrijpende, negatieve gevolgen voor mij.'' De Groot zegt de zaak verder ,,zeer ontspannen'' en ,,met het grootst mogelijke vertrouwen'' tegemoet te zien. ,,Maar het zou justitie sieren, als ze zich eens aan de feiten zouden houden.''