De Noorse connectie

Helemaal los van de ruim zestien miljoen gulden `dubieuze geldstromen' die met de Hakkelaar-organisatie te maken zouden hebben, is justitie in het Clickfonds-onderzoek onverwachts op nog een vermoedelijk criminele connectie gestuit, die echter dood dreigt te lopen. Het gaat om een persoon die een subrekening aanhield onder de codenaam `Better'. De begunstigde van deze rekeninghouder, D.G., blijkt een strafblad te hebben in Noorwegen. Daar is hij in 1978 vanwege de smokkel van verdovende middelen vanuit Nederland veroordeeld tot drie jaar en acht maanden hechtenis. Terwijl hij in de Ullarsmo-gevangenis zijn straf uitzat is hij, zo blijkt uit gegevens van de Noorse politie, in contact gekomen met de Noor A.S. die, volgens de Sectie Inlichtingen van de politie van Oslo ,,van 1983 tot 1995 naar voren treedt als de grootste drugshandelaar uit de Noorse historie''. Samen met S. zou G. meerdere kilo's cocaïne vanuit Nederland naar Noorwegen hebben gesmokkeld.

G. zelf heeft, zo blijkt uit zijn verhoor door de FIOD, verklaard dat hij ,,ongeveer 150.000 tot 200.000 dollar gespaard geld van zijn vader'' op de Better-coderekening zou hebben gestort. Maar uit het Clickfondsonderzoek is naar voren gekomen dat er in het verleden een bedrag van ruim 3,3 miljoen gulden op de coderekening Better zou zijn overgemaakt. Justitie vermoedt nu dat deze bedragen afkomstig zijn uit drugshandel en heeft nadere gegevens over zowel S. als G. opgevraagd bij de Noorse justitiële autoriteiten. In het dossier staat echter dat ,,de informatie die hieromtrent is ontvangen niet ten behoeve van het onderzoek mag worden gebruikt''. Noch het OM in Amsterdam, noch de Noorse justitie willen zeggen wat hiervan de reden is. Maar in het Clickfondsonderzoek lijkt de `Noorse connectie' noodgedwongen dus geen rol meer te spelen.