Belgische prins Filip gaat trouwen

De 39-jarige Belgische kroonprins Filip zal op 4 december trouwen met de 26-jarige jonkvrouw Mathilde d'Udekem d'Acoz. Dat hebben de Belgische koning, Albert II, koningin Paola en premier Verhofstadt gistermiddag bekendgemaakt.

De bruid komt uit een oud Belgisch adelijk geslacht met zowel een Waalse als een Vlaamse tak, hetgeen politiek goed uitkomt. Zij is logopediste en spreekt zowel Nederlands als Frans en bovendien Engels en Italiaans. Een oom noemde haar gisteren ,,charmant, lief en streng opgevoed''. Mathilde woont momenteel in Brussel. Haar vader is houthandelaar, reserve luitenant-kolonel en gemeenteraadslid in Bastogne. Haar moeder is een Poolse gravin.

Mathilde d'Udekem is voor het Belgische publiek een volslagen onbekende, hoewel nu blijkt dat prins Filip haar al enkele jaren kent. De eerste reactie in België is er vooral één van nieuwsgierigheid. De kroonprins zal zijn verloofde maandag aan de pers voorstellen.

Prins Filip is in België weinig populair. Politici maakten zich de afgelopen jaren weleens zorgen over de mogelijkheid dat hij ongehuwd koning der Belgen zou worden. De kans zou daardoor groot worden dat kroonprins Filip als Belgische koning achtervolgd zou worden door roddels over mogelijke verloofdes.

Er zijn ook speculaties geweest dat Filip zijn plaats als troonopvolger zou moeten afstaan aan zijn jongere zuster Astrid, die gehuwd is, kinderen heeft en meer populariteit geniet.

Prins Filip heeft de rang van kolonel in het Belgische leger. Hij studeerde politieke wetenschappen. Hij is erevoorzitter van de Belgische Dienst voor Buitenlandse Handel, een functie die zijn vader Albert ook bekleedde voordat hij koning werd.