`Anwar Ibrahim dreigt te worden vergiftigd'

De advocaten van Anwar Ibrahim, de vroegere vice-premier van Maleisië die twee jaar geleden in ongenade viel en nu in de gevangenis zit, beschuldigen de Maleise autoriteiten ervan hun cliënt te willen vergiftigen. Anwar werd gisteren in een ziekenhuis opgenomen om medische testen te ondergaan. Uit urinemonsters is gebleken dat hij een alarmerend hoge dosis arsenicum in zijn lichaam heeft, zei advocaat Karpal Singh gisteren. ,,Ik verdenk sommige mensen in hoge kringen ervan dat zij verantwoordelijk zijn voor zijn conditie'', zei hij. Volgens hem maken Anwar en zijn familie zich terecht grote zorgen. De 52-jarige Anwar, die behalve vice-premier ook minister van Financiën was, is tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens machtsmisbruik. Tegen hem loopt nog een proces wegens sodemie. Zijn veroordeling leidde tot scherpe kritiek in Maleisië en in het buitenland. Sommige waarnemers zeggen dat premier Mahathir zijn beoogd opvolger om politieke reden buitenspel heeft gezet.

De aanklagers in het nog lopende proces tegen Anwar, dat gisteren werd verdaagd, zeiden dat de beschuldigingen van de advocaten op niets zijn gebaseerd. Het hoge gehalte aan arsenicum in zijn lichaam kan volgens hen heel goed zijn veroorzaakt door voedsel dat Anwar in de rechtbank heeft gekregen van familieleden en vrienden. Anwar ontstak in woede toen hij die opmerking hoorde. ,,Ik werd vergiftigd door Azizah'', schreeuwde hij, ironisch bedoeld.

Azizah is de vrouw van Anwar. Zij heeft een oppositiepartij opgericht. Ondanks haar populariteit, lijkt er overigens geen bedreiging te zijn voor de positie van Mahathir, die al 18 jaar aan de macht is. Volgens waarnemers zal de premier binnenkort verkiezingen uit schrijven. Opiniepeilingen wijzen uit dat zijn UMNO-partij er wellicht in zal slagen haar tweederde meerderheid in het parlement te consolideren. (AP)