Ajax toont zich nog geen kampioenskandidaat

Jan Wouters hield een bittere nasmaak over aan de klassieker Ajax-Feyenoord (2-2). Zijn grotendeels vernieuwde ploeg gaf in de tweede helft een 2-0-voorsprong weg en als dat gebeurt kan een coach nooit tevreden zijn. Tevens kon Wouters constateren dat Ajax op essentiële plekken in het elftal nog tekortkomingen vertoont.

In de eerste serieuze krachtmeting van het seizoen bleef de vraag of de ploeg uit Amsterdam in de competitie kan meedoen om de landstitel dan ook onbeantwoord. Maar het kampioenschap wordt zelden beslist in topwedstrijden als deze, zo stelde Beenhakker zijn collega Wouters gerust. ,,Weet je nog wel oudje, dat was in 1990 toch ook het geval?'', aldus de trainer van Feyenoord die refereerde aan het jaar dat hij met Ajax en Wouters als voetballer de titel opeiste.

Desondanks werd Wouters door Feyenoord met de neus nog eens op enkele feiten gedrukt. De personele wijzigingen in het hart van de defensie blijven Ajax na het vertrek van Frank de Boer en Danny Blind parten spelen. Er is bij de bekerhouder een schreeuwend gebrek aan een centrale verdediger die op een rustige wijze vanuit de laatste linie de opbouw verzorgt, zoveel mogelijk voor een efficiënte oplossing kiest en indien mogelijk inschuift naar het middenveld om daar voor een numerieke meerderheid te zorgen.

Nadat Jan van Halst vooralsnog niet over de juiste capaciteiten bleek te beschikken, vestigde Wouters zijn hoop op Aron Winter. Ook de gelouterde aanvoerder bleek tegen Feyenoord niet berekend op deze taak. Foute passes, riskant of rommelig uitverdedigen leidde tot grote onrust bij Ajax, dat in de tweede helft met steeds minder vertrouwen ging voetballen en nog blij mocht zijn dat Feyenoord niet doordrukte. Want nadat Kalou voor de gelijkmaker had gezorgd leek het erop dat Ajax aan het kortste eind ging trekken.

Maar op het gebied van individuele kwaliteiten doet Ajax niet onder voor Feyenoord. Vandaar dat beide ploegen elkaar tot het bittere eind in balans hielden. Bij de Amsterdammers ontbreekt echter nog de juiste fine-tuning. Daar waar Feyenoord een ijzersterke centrale verdediging heeft met Konterman, Van Wonderen en Van Gastel, is Ajax nog zoekende. Het probleem van de vrije verdediger zal Wouters de komende dagen de nodige hoofdbrekens kosten. Moet hij Winter een nieuwe kans geven, terugvallen op Van Halst die eigenlijk voor de positie is aangetrokken of op zoek naar alternatieven? Als dat laatste het geval is komt Richard Witschge in aanmerking. De linkshalf liet vorig seizoen al weten deze rol te ambiëren, maar in een rechtstreeks duel is de stilist verdedigend geen hoogvlieger. En dan lijkt het een voordeel dat Frank Verlaat als stopper een betrouwbaarder indruk maakt dan in de voorbereiding. En dat doelman Grim voetballend steeds beter anticipeert.

er waren meer lichtpunten in de laatste linie van Ajax. Linksback Tim de Cler (20) leverde een prima prestatie tegen Feyenoords balgoochelaar Bonaventure Kalou en de even oude John Nieuwenburg hield als rechtsback aanvankelijk Peter van Vossen goed in bedwang. Pas tegen het einde van de eerste helft liet hij de Zeeuw een paar keer glippen.

Maar Brian Laudrup was met afstand de beste Ajacied. Bijna bij elk balcontact leverde hij goed werk af. Regelmatig ontdeed hij zich op de rechtervleugel met gemak van linksback Patrick Paauwe. Het was een raadsel waarom Beenhakker de achilleshiel van zijn elftal niet onderkende en geen echte back op de Deense topvoetballer zette.

Tegenover het goede spel van Laudrup stond de wanprestatie van Nikos Machlas. De Griek had als excuus dat hij deze week nog met het nationale elftal speelde en dat hij werd geconfronteerd met de gevolgen van de aardverschuiving in Athene. Er was heel weinig terug te zien van de killer die de afgelopen jaren furore maakte bij Vitesse. De man van negentien miljoen heeft snel een productieve dag nodig om niet te bezwijken onder de mentale druk die als een molensteen om zijn nek hangt. Eén treffer in vijf duels is te weinig voor een speler van zijn kaliber. Wouters haalde Machlas terecht naar de kant, maar met Reuser ging het niet veel beter.

Wouters en Beenhakker richtten in een gezamenlijke klaagzang hun pijlen nog eens op de KNVB die deze wedstrijd zo ongelukkig had gepland; drie dagen na een wedstrijd van het Olympisch Elftal en twee dagen na een dag die op de internationale kalender was gereserveerd voor EK-kwalificatie-interlands. Bij Ajax had behalve Machlas ook Arveladze verplichtingen met zijn nationale elftal, terwijl Knopper, Nieuwenburg en De Cler woensdagochtend om kwart voor zeven uit het vliegtuig rolden na een nachtelijke reis uit Israel. Toch was dat volgens Wouters geen excuus voor het spel van Ajax in de tweede helft. ,,We speelden na rust dramatisch. Er is slecht naar mijn aanwijzingen geluisterd. Eenmaal onder druk hebben we problemen met het positiespel.''

    • Erik Oudshoorn