Winstval bij Ballast van 35 procent

Bouw- en baggerconcern Ballast Nedam heeft in de eerste helft van dit jaar een winstdaling geïncasseerd van 35 procent. De terugval is het gevolg van grote problemen in het buitenland.

Bouwbedrijf Volker Wessels Steven, dat vanmorgen ook halfjaarcijfers publiceerde, behaalde 12 procent meer winst.

De forse klap voor Ballast Nedam komt niet geheel onverwachts. Het bedrijf, dat behoort tot de middelgrote beursfondsen, heeft dit voorjaar al een winstwaarschuwing gegeven.

Ballast Nedam zit vooral klem bij de internationale bouwactiviteiten. Zo wacht het op de betaling van 350 miljoen gulden voor de aanleg van vliegvelden in Saoedie-Arabië. In Suriname, waar Ballast voor 180 miljoen gulden twee bruggen bouwt, zijn eveneens betalingsproblemen gerezen. In dit land heeft de bouwer inmiddels een afspraak met de regering dat inkomsten uit de bauxietindustrie rechtstreeks naar Ballast Nedam worden overgemaakt.

De achterstallige betalingen door Saoedi-Arabië zijn voor Ballast Nedam vooral nadelig omdat de Saoedische regering vanuit geloofsoverwegingen geen rente betaalt. Het extra werkkapitaal dat Ballast nu nodig heeft moet het bedrijf dus zelf financieren. De rentelasten zijn daardoor gestegen van 6 naar 11 miljoen gulden. Dat is een forse aderlating, gezien de totale nettowinst over het eerste halfjaar van 24 miljoen gulden. De omzet daalde in deze periode met bijna tien procent tot 1,76 miljard gulden, vooral als gevolg van de teruggang bij de internationale bouwdivisie.

Op de Amsterdamse beurs werd vanmorgen teleurgesteld gereageerd op de bouwcijfers. De koers van het aandeel Ballast Nedam daalde met meer dan 7 procent tot 18,25 euro. Ook het aandeel Volker Wessels Stevin stond onder druk, ondanks de winststijging. De koers daalde met circa 2,5 procent tot 18,25 euro.

Bij Volker Wessels Stevin werden vooral in woning- en utiliteitsbouw (onder meer kantoren) goede resultaten bereikt. De onderneming, die in Nederland en Duitsland actief is, verhoogde de productieomzet in het eerste halfjaar met 30 procent. Van vertragingen op Nederlandse bouwlocaties, waar NBM-Amstelland onder lijdt, heeft Volker Wessels Stevin geen last. In Duitsland, waar zowel NBM-Amstelland als HBG dit jaar miljoenenverliezen incasseren, ,,ontwikkelen de resultaten (..) zich naar tevredenheid''. De omzet van Volker Wessels Stevin steeg 20 procent tot 2,3 miljard gulden.