VN trekken zich terug uit Oost-Timor

De Verenigde Naties hebben hun hoofdkwartier in Dili, de hoofdstad van Oost-Timor, vanmorgen grotendeels ontruimd. Een konvooi met personeelsleden werd op weg naar het vliegveld beschoten zonder dat Indonesische militairen ingrepen.

President Clinton maakte gisteren bekend dat de Verenigde Staten de militaire samenwerking met Indonesië opschorten uit protest tegen het geweld in Oost-Timor. Ook dreigde hij met stopzetting van economische hulp als Indonesië zich blijft verzetten tegen de wens van Oost-Timor om onafhankelijk te worden. Verder drong hij erop aan dat de Indonesische regering een internationale vredesmacht in Oost-Timor toelaat, als zij zelf de orde niet kan herstellen.

Indonesië heeft geen principiële bezwaren tegen het sturen van een internationale vredesmacht naar Oost-Timor, zei vanmorgen de Indonesische minister van Defensie, generaal Wiranto. Maar volgens hem is het voor zo'n ingreep nog te vroeg. Hij vindt dat de staat van beleg die de regering maandag voor Oost-Timor heeft afgekondigd ,,goed werkt''. De VN besloten het overgrote deel van hun personeel in Oost-Timor te evacueren omdat de veiligheidssituatie in Dili verder verslechterde en de voedselvoorraad uitgeput raakte. Ruim 350 stafleden, van wie 160 afkomstig van Oost-Timor, zijn vandaag per vliegtuig overgebracht naar Darwin in Australië. Tachtig personeelsleden bleven achter in Dili om ,,alles te doen wat binnen hun beperkte vermogen ligt'', zoals een VN-woordvoerder verklaarde.

Het leeuwendeel van de 2.000 vluchtelingen die zich in het gebouw van de VN hadden verschanst, heeft het vertrek van het personeel niet afgewacht. Ze zijn vannacht gevlucht uit angst door pro-Indonesische milities te worden vermoord. De VN hadden met het Indonesische leger afgesproken dat de vluchtelingen een vrijgeleide zouden krijgen naar een kamp in Dare, vlakbij Dili. Maar niet meer dan enkele honderden Oost-Timorezen hadden vertrouwen in die regeling.

Kofi Annan, secretaris-generaal van de VN, heeft zijn ultimatum aan Indonesië om in Oost-Timor orde op zaken te stellen, gisteren met 72 uur verlengd. Volgens Annan zijn er aanwijzingen dat het geweld in de provincie minder wordt. De VN schatten dat een kwart van de 800.000 mensen in Oost-Timor uit hun huizen is verdreven. Duizenden burgers zijn onder dwang naar West-Timor en andere delen van Indonesië overgebracht.

Een Australisch wetenschappelijk instituut heeft vanmorgen een gisteren gemaakte satellietfoto gepubliceerd waarop voor het eerst te zien is dat in Oost-Timor een groot aantal steden en dorpen in brand staat. De foto laat branden zien in de hoofdstad Dili en verder in de plaatsen Manatuto en Laleia. De beelden bevestigen de verhalen van vluchtelingen die melding maken van systematische brandstichting en plundering.

Het Vaticaan heeft de VN gisteren opgeroepen een vredesmacht te sturen die een eind moet maken aan ,,de volkerenmoord''. Volgens het Vaticaan hebben de milities het gemunt op katholieke geestelijken. Oost-Timor is een katholieke enclave in een land waar de meeste bewoners moslim zijn. (Reuters, AP)

PORTRET WIRANTOpagina 5