Verdacht Vlaams vlees in Nederland

Vlees van Belgische bedrijven die in België in opspraak kwamen door het gebruik van verboden groeihormonen, is de afgelopen jaren in Nederlandse supermarkten en slagerijen terechtgekomen. Hoewel de bedrijven in België op een zwarte lijst stonden, zijn ze in Nederland niet aan strengere controles onderworpen.

Dat blijkt uit een vergelijking van de anti-hormonenmaatregelen in België en Nederland. Volgens het Instituut voor Veterinaire Keuring (IVK) in België worden verdachte of in het verleden veroordeelde bedrijven in België extra streng in de gaten gehouden, in tegenstelling tot in Nederland.

Vetmesterij Van Reusel uit het Vlaamse Merksplas, waar in het verleden vaker `positieve' runderen ontdekt zijn, levert nog steeds aan Nederlandse uitbeenderijen die doorverkopen aan Nederlandse supermarkten. P. van Reusel: ,,In Nederland heb ik geen problemen. Daar ze zijn slimmer, is de controle lang niet zo streng als hier. Als je in België hormonen gebruikt, word je behandeld alsof je 26 mensen vermoord hebt.''

België blijkt in november vorig jaar op het hoogste ambtelijke niveau druk uitgeoefend te hebben op Nederland om de vlucht van de Belgische hormonenmafia naar Nederland aan te pakken. Ondanks het verzoek strenger te controleren op uit België afkomstige dieren is de controle in de slachthuizen niet aantoonbaar verscherpt. Volgens Landbouw wordt inmiddels gewerkt aan een nieuwe manier van keuren.

Hormonenmafiapagina 6

    • Joep Dohmen En
    • Koen Greven