Veiling voor nieuwbouw van Boijmans

Nog steeds komt Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam twee miljoen gulden tekort voor de renovatie, nieuwbouw en uitbreiding van de uit 1972 daterende Bodon-vleugel. Om dit hiaat met vijf tot zeven ton op te vullen is aan 150 kunstenaars gevraagd een eigen werk af te staan voor een openbare veiling die op 15 oktober a.s. 's avonds in de Burgerzaal van het Stadhuis in Rotterdam wordt gehouden. Voor 150 gulden kan men daar een plaats reserveren en voor duizend gulden krijgt men een tafel voor acht personen ter beschikking. Er komen straks in totaal 128 werken onder de hamer, waaronder ook stukken die vooraanstaande galeries als Ronny van de Velde in Antwerpen en Sonnabend in New York ter beschikking hebben gesteld. De schilderijen, beelden, kunstnijverheid, grafische bladen en andere werken op papier, alle met een kleurenillustratie opgenomen in een catalogus, worden vanaf 2 oktober tentoongesteld in het al gedeeltelijk ontoegankelijke museum. Het merendeel van de kunstenaars exposeerde eerder in het museum. Een rood vlammend Heerenlux-schilderij van Daan van Golden moet tien- tot vijftienduizend gulden opbrengen, een theekom uit 1970 van de Brit Ewen Henderson zal goed zijn voor achthonderd tot duizend gulden en datzelfde bedrag kost ook een gefotografeerde tulp van Wally Elenbaas. Het hoogste bedrag (20.-30.000 gulden) wordt verwacht voor een kleurenfoto van Cindy Sherman. De omstreden Duitse galerie Gmurzynska, nauw betrokken bij het wel en wee van de Chardzjev-collectie, zond twee ontwerpschetsen in die Lou Loeber (1894-1983) voor een gootsteen maakte.