Vance-Owen

In zijn bespreking `Een eerloze vrede' (6.8.99) schrijft Paul Scheffer over de verwerping van het Vance-Owen-plan door de Verenigde Staten: `De risico's daarvan werden in Washington te groot geacht wegens het `Vietmalia-syndroom', de combinatie van het Vietnam-trauma en de ervaringen in Somalië in datzelfde voorjaar van 1993, waar de VS na de dood van achttien soldaten een smadelijke aftocht inzette.'

Dat laatste is onjuist. De afwijzing van het Vance-Owen-plan geschiedde op 22 mei 1993 tijdens een spoedtop in Washington en het drama van Mogadishu dat tot de Amerikaanse terugtocht uit Somalië leidde voltrok zich op 3 oktober van dat jaar. Ten tijde van de afwijzing van het Vance-Owen-plan was de Amerikaanse regering zelfs nog volop bezig soldaten naar Somalië te verschepen om er voor veiligheid te zorgen, gemandateerd door VN-resolutie 794.

    • Ko Colijn