Ullrich hersteld van langdurig fysiek ongemak

De Duitse wielrenner Jan Ullrich heeft na ruim een jaar van teleurstellende prestaties zijn eerste succesje geboekt. Hij won gisteren de sprint van het eerste peloton in de vijfde etappe van de Ronde van Spanje. Ullrich had een fietslengte voorsprong op de Spaanse titelhouder Abraham Olano, die dankzij bonificatieseconden de goudgele leiderstrui kon overnemen van de Duitser Marcel Wüst. Ullrich staat nu tweede en heeft een achterstand van tien seconden op Olano.

Ullrich behaalde in finishplaats Ciudad Rodrigo een fraaie overwinning. Hij trok de sprint aan, werd vervolgens voorbijgereden door Olano, maar bleek vlak voor de eindstreep nog in staat te versnellen. Na afloop stak hij zijn duim omhoog. ,,Ik ben super gelukkig, vooral omdat ik nergens op gerekend had. Ik wilde mij richten op de tijdritten en nu gebeurt me dit'', reageerde Ullrich.

Zijn laatste zege dateerde van september vorig jaar, toen hij een kermiskoers in Neurenberg op zijn naam schreef. Het was een troostprijs voor de renner die in 1998 voortdurend werd herinnerd aan zijn overgewicht. Ullrich had last van vetrollen en kon zijn favorietenrol in de Tour niet waarmaken. Hij eindigde als tweede in Parijs, waar hij in 1997 nog als jonge held werd gehuldigd. Ullrich zorgde twee jaar geleden voor een opleving van het Duitse wielrennen.

Dit seizoen begon teleurstellend voor Ullrich. Hij had eerst last van zijn verstandskiezen en kwam later tijdens de Ronde van Duitsland ten val. Een knieblessure was het gevolg. Hij bleek niet fit genoeg voor deelname aan de Tour. Als overmaat van sportieve rampspoed werd zijn ploeg Telekom dit voorjaar door het Duitse blad Der Spiegel in verband gebracht met systematisch dopegebruik. Het blad beriep zich op vraaggesprekken met anoniem gebleven oud-medewerkers van de ploeg. Ullrich heeft zich gedistantieerd van de verdachtmakingen. ,,Ich bin sauber'', reageerde hij.

Ploegleider Rudy Pevenage was gisteren blij verrast door de overwinning van zijn kopman. ,,Jan heeft dit jaar weinig kilometers gedraaid en toch rijdt hij rap over vier zware cols. Maar een goede dag is nog geen garantie voor de eindzege. Jan is geen machine en kan net als Zülle een slechte dag krijgen.''

De Zwitserse favoriet Alex Zülle was gisteren de grote verliezer. De tweevoudige winnaar van de Vuelta verspeelde ruim vijf minuten op zijn concurrenten. De kopman van Banesto is na de zomer uit vorm geraakt. ,,Misschien zijn drie grote rondes te veel van het goede'', verklaarde de renner die eerder deelnam aan de Tour en de Giro.