`Supervideorecorder' van Tivo is lucratief voor Philips

De beursgang van de door Roel Pieper aangedragen participatie in Tivo (digitale videorecorders) blijkt voor Philips financieel gunstig. Maar vooral het strategisch belang telt.

Philips legde in de korte periode van Roel Pieper alle ideeën van het ex-bestuurslid naast zich neer. Zijn plan voor een miljardenovername van een Amerikaanse producent van settopboxen (kastjes die een tv geschikt maken voor onder meer Internet en spelletjes) werd afgekeurd, maar de raad van bestuur stemde in met een veel kleinere participatie in Tivo (digitale videorecorders). Het blijkt een lucratieve belegging.

Documenten die zijn gedeponeerd bij toezichthouder SEC laten zien dat Philips in april van dit jaar 1,3 miljoen aandelen (vijf procent van het totaal) verwierf voor 7,40 dollar (ruim 15 gulden) per stuk. Gisteren meldde Tivo dat de aandelen (15 procent wordt verkocht) op de beurs tussen 11 en 13 dollar per stuk moeten opleveren.

Philips zal er voorlopig niet over piekeren de winst van maximaal 16 miljoen gulden te verzilveren. Met zijn participatie in Tivo kan 's werelds grootste producent van tv-toestellen een vinger in de pap houden bij een bedrijf dat belooft met zijn nieuwe supervideorecorders ,,een betere manier van televisiekijken'' te bewerkstelligen. Dat ook aartsrivaal Sony deze week een belang nam in Tivo (tien procent) zal Philips sterken in zijn overtuiging.

Tivo, in 1997 opgericht, is de uitvinder van een videorecorder, die geen cassettes gebruikt, maar evenals een computer beelden vastlegt op een harde schijf. Het apparaat kan aan de hand van eenvoudige opdrachten (`zoek Italiaans voetbal') zelfstandig geschikte programma's opsporen in een programmagids. Tivo kan ook het begin van een tv-programma afspelen terwijl het laatste deel van de uitzending wordt opgenomen. Wie tien minuten na aanvang inschakelt kan dus tijdens de reclames doorspoelen.

Dat betekent niet dat de gebruiker verlost is van reclame. Tivo verkoopt de advertentieruimte op zijn apparaat zelf. Zo kan een fabrikant van sportauto's zijn producten aanprijzen bij een tv-kijker die vaak afstemt op de Formule-1. Met reclame-inkomsten in het geding hebben Amerikaanse programmamakers Tivo (en concurrent Replay TV) voor de rechter gesleept. Volgens tv-bedrijven als Disney en CBS, die overigens voor de zekerheid wel een belang hebben genomen in Tivo, moet het bedrijf toestemming vragen voor het gebruik van hun programma's.

Behalve tegen mediabedrijven moet Tivo opboksen tegen de gevestigde orde in de elektronica. Bekende bedrijven als Microsoftdochter WebTV en America Online leveren diensten die veel gemeen hebben met het aanbod van Tivo, zo constateert het bedrijf zelf. Maar de `Tivobox', zoals het apparaat is gedoopt, moet ook concurreren met conventionele opname- en afspeelapparatuur zoals videorecorders, DVD-spelers, spelers voor laserdiscs en systemen voor satelliet-tv of video-op-verzoek. Het is nog te vroeg om te beroordelen of Tivo aanslaat. Vanaf de introductie van de eerste Tivobox op 31 maart tot eind juni is voor minder dan een miljoen dollar aan apparaten verkocht en een schamele 8.000 dollar met abonnementen verdiend. In de tweede helft van dit jaar moeten de revenuen serieus op gang komen nu Philips de productie en distributie ervan heeft overgenomen. Op een elektronicabeurs in Berlijn maakte Philips eerder deze maand bekend dat het Duitse mediaconcern Kirch de faciliteiten van de Tivobox gaat verwerken in de digitale settopboxen die het bedrijf verkoopt.

Succes of geen succes, Philips heeft zich in zijn Tivo-avontuur aardig tegen risico's ingedekt. Voor elke verkochte recorder betaalt het Californische bedrijfje een onbekend bedrag. Pas als de recorder ook daadwerkelijk wordt aangesloten deelt Tivo mee in de inkomsten. Als de verkoopcijfers of de prijs van het apparaat tegenvalt moet Tivo het Eindhovense concern daarvoor compenseren.

Een loterij zonder nieten, zo lijkt het, waarvoor Pieper verantwoordelijkheid naar zich heeft toegetrokken. Maar Philips kan de bijdrage van het ex-bestuurslid niet waarderen: ,,Het is niet dat we hem die eer niet willen geven, maar de contacten waren er al veel eerder.''

    • Michiel van Nieuwstadt