Stille winst

Met het vertrek van de vlotte Amerikaanse zakenjongens uit de top van Philips' divisie mobiele telefonie is ook de grootspraak daar verdwenen. Over een positie in de mondiale topdrie praat niemand meer. Overoptimistische bedrijfsplannen hebben plaatsgemaakt voor een regime van kostenbesparingen.

,,Kijk pappa, er is niets overgebleven'', zei Mike McTighe, toen baas van de zaktelefoons, anderhalf jaar geleden en hij keerde zijn broekzak binnenstebuiten. Het duurde nog een half jaar voordat de Amerikaan eruit vloog en werd vervangen door een manager met een lang verleden bij Philips: Tom Swartsenburg.

Sinds enige tijd sijpelen er weer eens wat positieve berichten uit het bedrijfsonderdeel mobiele telefonie. Financieel bestuurder Jan Hommen heeft bij herhaling gezegd dat Philips zijn budgetten ruim haalt en dat de verkopen beter uitpakken dan voorzien. Verder wil hij niet gaan. Gezien de honderden miljoenen die vorig jaar opzij zijn gezet moeten de zwarte cijfers in zicht zijn, maar Hommen weigert het W-woord (winst) in de mond te nemen.

Toch was het Swartsenburg die een paar maanden geleden voorspelde dat de divisie zaktelefoons winst zou gaan maken. Swartsenburg liep te ver voor de muziek uit. Die uitspraken zijn ,,voor zijn rekening'', was Philips' officiële reactie.

Maar ook president Boonstra geeft niet het goede voorbeeld. Tegenover het Eindhovens Dagblad zei hij dat de zaktelefoondivisie ,,een klein winstje'' maakt. ,,Maar we hangen het niet aan de grote klok.''

Misschien mag Jan Hommen in oktober bij de presentatie van Philips' cijfers over het derde kwartaal het nieuws bekendmaken. We maken winst! Hallo, is daar iemand?

Michiel van Nieuwstadt