Skiër steunt Haider

De Oostenrijkse skikampioen Patrick Ortlieb heeft zich bij de parlementsverkiezingen in oktober kandidaat gesteld voor de uiterst-rechtse politieke partij FPÖ van Jörg Haider. Ortlieb staat tweede op de lijst, achter de industrieel Thomas Prinzhorn.

Ortlieb won in 1992 bij de Olympische Winterspelen in Albertville de afdaling. In 1996 werd hij op hetzelfde onderdeel wereldkampioen. Begin dit jaar beëindigde hij zijn skiloopbaan. Ortlieb heeft naar eigen zeggen voor een politieke loopbaan gekozen omdat hij het Oostenrijkse volk wil bedanken voor de jarenlange steun langs de skipistes. Als politicus wil hij aandacht besteden aan sport en toerisme.

Waarnemers zien in de kandidatuur van de partijloze Ortlieb een poging van Haider om zijn partij geschikt te maken voor deelname aan de regering. In opiniepeilingen staat de FPÖ op de tweede plaats, achter de sociaal-democratische SPÖ, maar voor de conservatieve ÖVP. (DPA)