Schrijfcontrole

De spellingcontroleur die in mijn computer is aangebracht, wil niets van schrijvers weten. Hun namen zijn fout. Carmiggelt, zo suggereert hij, kan maar beter vervangen worden door Kermisgeld. De schrijver zelf zou dat in zijn vroege jaren wel gewaardeerd hebben. Volledig zou zijn naam dan Sifon Kermisgeld worden.

Ook Godfried Bomans valt niet in goede aarde. Een sterk aanbevolen verandering is die in Boeman. Maar de schrijver zou zelf eerder gekozen hebben voor de twee andere suggesties. Dolmans of Hopmans zie je immers zo in de avonturen van de onsterfelijke Pa Pinkelman voorbijkomen.

Tegenover Bomans' voornaam staat het spellingsprogramma aanvankelijk met de mond vol tanden. Maar zie, na een kleine verandering daarin borrelen wel ideeën op. Dodenrit is een echt Bomanswoord, die wel van lichte overdrijving hield. Als geïnterviewd Kopstuk had hij de bijnaam `Dodenrit' Bomans kunnen dragen, omdat hij zich weleens gehaast per fiets naar het station bewoog. Maar beter is Godenfriet – een mooie reclameterm, die de schrijver zelf in de jaren zestig had kunnen lanceren.

Ook Gerard Reve wordt afgewezen. Zijn voornaam wordt Geaard. De achternaam, al even passend, Revue. Maar Ree vindt het programma net zo goed. Dat staat wat iel naast Wolf of Tijger, maar klinkt wel teder.

Remco Campert wordt zijn eigen titel voor een kort hilarisch verhaal vol tranen van vreugde verwekkend onvermogen: Memo Kampeert. En als je de controleur zijn gang laat gaan – je moet hem soms met harde hand tegenhouden, want het liefst verandert hij automatisch – wordt Jan Wolkers... nee, die kent hij weer wel. Zeker van de film.

Lelie Weemoed, Hans Doorroesten en Bobt den Huil weet hij goed te treffen in hun schrijverskarakter. Terecht eerbiedig is de controleur over de broer van Geaard Ree: Parel.

Ook ziet hij wel wat in WAF Hermans, hoewel die hem voluit toch liever Wielklem Rederijk Hermans noemt, of in Maarten Taart. Van een naam als Helga Ruebsamen snap ik zelf al weinig, dus hier is een suggestie extra welkom: Hoela Roepnamen. En, om toch haar vooral niet te vergeten, Renate Rubinstein wordt Genade Bruinsteen. Renten Ruisten mag ook, maar is voor haar toch iets te zakelijk. En er is al die andere Renten: Renten Dooreten. U weet wel, van Het Hemelse Gerecht.

    • Frans van der Helm