Ramsj

Robert A.M.Stern (e.a.): New York 1960. Architecture and urbanism between the Second World War and the Bicentennial. Gebonden, Benedikt 1997, van ƒ89,90 voor ƒ49,90. Het Martyrium Amsterdam.

`New York 1960 should be read by all who value architecture. It should also be absorbed by all literate New Yorkers, actual and spiritual,' zo oordeelde The New York Times Book Review over deze pil van ruim dertienhonderd pagina's. Het boek geeft een encyclopedisch overzicht van de naoorlogse architectuur in New York, met nadruk op de jaren zestig toen de meest ingrijpende veranderingen in het stadsbeeld totstandkwamen. Ruim 1500 foto's.

Amelia Peck (e.a.): Period rooms in The Metropolitan Museum of Art. Gebonden, Abrams 1996, van ƒ130,50 voor ƒ59,50. Roelants Nijmegen. Nayler & Co Den Haag.

Fraai boek over de 35 stijlkamers van het Metropolitan Museum in New York. De kamers beslaan uiteenlopende historische perioden en stijlen, variërend van een bij Pompeï opgegraven slaapkamer en een compleet nagebouwd Baskisch klooster uit de twaalfde- eeuw, tot aan een prachtige huiskamer van Frank Lloyd Wright uit 1912.

Martha Zamora (ed.): Cartas apasionadas, the letters of Frida Kahlo. Gebonden, Chronicle Books 1995, van ƒ38,70 voor ƒ17,90. De Boekenmarkt Den Haag.

Selectie van zo'n tachtig brieven van Frida Kahlo (1907-1954), de Mexicaanse schilderes wier korte leven een aaneenschakeling was van ziektes, ongelukken en stuklopende relaties. Desondanks (en het mag een wonder heten): wat een lichtvoetige, zwart humoristische en soms ook ontroerende brieven, met als mooiste de afscheidsbrief uit 1939 aan haar minnaar Nickolas Muray die opeens (en hoe kon het Frida ook anders vergaan) voor een ander had gekozen. Bijzonder boekje.

Neville Williams: The life and times of Elizabeth I. Ingenaaid, Weidenfeld and Nicolson 1992, van ƒ38,- voor ƒ18,95. Scheltema Amsterdam.

Korte maar gedegen biografie van een van Engelands krachtigste vorstinnen: Elizabeth I (1533-1603), de dochter van Henry VIII en Anna Boleyn die in 1558 de troon besteeg om vervolgens in korte tijd het verscheurde (godsdiensttwisten) land naar haar hand te zetten, en de basis te leggen voor het toekomstige wereldrijk. Het boek behoort tot een royalty-serie waarvan ook de volgende delen bij Scheltema in de ramsj liggen: Henry V en VII, Edward VII en William IV. Ook bij Scheltema een paar aardige `passatempo mini-biografieën', o.a. van de even romantische als grillige tsaar Paul I, en diens niet minder grillige kleinzoon Willem III van Nederland, `vermaard om zijn exhibitionisme, woedeaanvallen, autocratische opvattingen en levenslange klopjacht op vrouwelijk schoon,' zoals de flaptekst het formuleert. Van ƒ9,90 voor ƒ4,75.

Lois Brown (ed.): Israel 50 years, as seen bij Magnum photographers. Gebonden, Aperture 1998, van ƒ130,80 voor ƒ65,- Roelants Nijmegen.

Fotografisch overzicht van vijftig jaar Israël – vanaf de officiële proclamatie van de staat door Ben-Gurion in 1948 tot aan de spanningen rond de overdracht van Hebron in 1997, en de ook twee jaar later nog onverminderd actuele sluitzin: `The fragile peace process remains under constant threat.' Veel aandacht voor de keerzijde van de succesvolle joodse onafhankelijkheid: het Palestijnse probleem en de vele conflicten die daar sinds 1948 uit zijn voortgekomen.

Wim Daniëls: De stem van. Paperback, Sdu 1993, van ƒ24,90 voor ƒ7,95. De Slegte.

Vermakelijk boekje over spreken, uitspraak en vooral de vele eigenaardigheden van de menselijke stem. Een groot aantal `markante Nederlandse spreekstemmen' komt aan de orde, onder andere die van Harmke Pijpers, Cor Galis, koningin Beatrix, Maarten Biesheuvel, Chriet Titulaer, Godfried Bomans G.B.J. Hiltermann, Cees Buddingh' en sportverslaggever Theo Koomen, `het enige zelfrijzende strottehoofd van Nederland,' zoals Komrij hem eens omschreef.

D.A.Th. van Ooijen: Woonwagenbeleid in Nederland 1890-1990. Paperback, Sdu 1993, van ƒ59,90 voor ƒ9,95. De Slegte.

`Je moet weg, hier komen mensen wonen,' zo luidt de ondertitel van dit proefschrift, woorden die in 1976 opgetekend werden uit de mond van een ambtenaar die woonwagenbewoners kwam vertellen dat hun standplaats voor woningbouw was bestemd. Van Ooijen – jarenlang woordvoerder woonwagenbeleid voor de PvdA in de Tweede Kamer – schreef een uitputtende studie over het onderwerp: grondig en tot in de kleinste details volledig, maar ook wat saai door de tientallen nota's, beschikkingen, wetten, regelingen en besluiten.

Sarah Woodward: De echte mediterrane keuken. Gebonden, Kosmos 1996, van ƒ49,90 voor ƒ19,90. Steven Sterk Utrecht.

Deel uit de serie `culinaire boekerij' van Kosmos: helder geschreven kookboeken, met verleidelijke foto's. De mediterrane keuken opent met een kennismaking met de ingrediënten, waarna het eigenlijke keukenwerk begint: twaalf klassieke gerechten, gevolgd door honderdtwintig `moderne interpretaties' van het traditionele erfgoed, waaronder een smakelijke interpretatie van de Griekse boerensalade.

    • Henk Lagerwaard