President Argentinië laat zich niet beledigen

De Argentijnse president Carlos Menem heeft gisteren excuses geëist van buurland Paraguay, omdat hij zich beledigd voelt.

Menem is woest op Paraguayaanse functionarissen die hem publiekelijk ,,schaamteloos'' noemden, vanwege de weigering van Argentinië om een voormalige legerofficier, die van moord wordt verdacht, uit te leveren aan Paraguay. Argentinië heeft tot tweemaal toe een uitleveringsverzoek aangaande ex-generaal Lino Oviedo afgewezen. Oviedo wordt als medeplichtige gezien van de moord, begin maart, op de Paraguayaanse vice-president Luís María Argana.

Menem zou gisteren met zijn Paraguayaanse ambtgenoot Luís Gonzales Macchi een ontmoeting hebben om het geschil op te lossen. Maar Menem zei af. ,,Het is mijn taak om de eer van het presidentschap te verdedigen'', zei hij. Menem wil pas praten als Macchi verontschuldigingen aanbied voor de beledigingen aan het adres van de Argentijnse president.

Beide landen zijn lid van het Latijns-Amerikaanse handelsblok Mercosur, dat volgens waarnemers als gevolg van het geschil in een crisis dreigt te worden gestort. (Reuters)