Pas verschenen

LITERATUUR

Ad ten Bosch: Gebroken lied. Een vriendschap met Ida Gerhardt. Athenaeum-Polak & Van Gennep,

139 blz. ƒ37,50

Voormalig boekhandelaar en uitgever Ad ten Bosch (1951) beschrijft zijn 18 jaar durende vriendschap met Ida Gerhardt (1905-1997), die ontstond toen de bejaarde Zutphense dichteres in de boekwinkel van Ten Bosch tevergeefs haar nieuwe bundel Het sterreschip zocht. Opgenomen zijn ook de brieven die Gerhardt aan hem richtte: nadrukkelijk, eerlijk en kritisch.

Stefan van den Bossche: De adem van Mistral. Atlas, 272 blz. ƒ49,90

Aan de hand van Franse, Nederlandse en Vlaamse schrijvers en hun werk maakte Stefan van den Bossche een reis door de Provence. De negen hoofdstukken beschrijven evenzovele regio`s, waarbij een bondige geschiedenis voorafgaat aan een verwijzing naar Provençaalse auteurs en een mogelijk verband met Nederlandstalige schrijvers.

Theo Thijssen: Verzameld werk deel IV. Thomas Rap/Athenaeum-Polak & Van Gennep, 475 blz. ƒ51,50

Deel vier van het verzameld werk van Theo Thijssen bevat In de ochtend van het leven, een laatste terugblik op zijn Amsterdamse jongensjaren, en zijn debuut Dronken Gijs, een naturalistische schets uit 1897. Daarnaast zijn verhalen, gedichten en columns opgenomen, alsook de opzet voor zijn nooit afgemaakte roman over twee joodse kinderen in de oorlog. Thijssen stierf in 1943.

Bernard Schlink: Een web van leugens (Die gordische Schleife). Vert. uit het Duits door Gerda Meijerink, Anthos, 220 blz. ƒ34,90

Literaire thriller uit 1988 van schrijver/jurist Bernard Schlink (1944) die bekend werd door zijn roman over de Duitse verwerking van de nazi-tijd, De voorlezer. Het nu vertaalde boek beschrijft hoe een Duitse advocaat een nieuw leven begint in Frankrijk en geconfronteerd wordt met de raadselachtige dood van zijn werkgever en de plotselinge verdwijning van zijn nieuwe geliefde. Schlink in een interview in deze krant: `Ik wilde niet over mezelf schrijven, maar over de wereld, en Krimi's, met hun heldere probleemstelling, leken me een goede eerste stap.' (CS 15-5-98)

Wislawa Szymborska: Einde en begin. Gedichten 1957-1997. Vert. uit het Pools door Gerard Rasch, Meulenhoff, 299 blz. ƒ29,90

Bijna alle gedichten die dichteres en Nobelprijswinnaar Wislawa Szymborska (1923) sinds haar debuut in 1957 (Roepen naar Yeti) publiceerde, als ook zeven niet eerder gebundelde gedichten. Vertaler Gerard Rasch ontving voor zijn vertalingen uit het Pools de Martinus Nijhoffprijs 1997. Szymborska over haar eigen poëzie: `Mijn gedichten zijn vaak geestig, maar tegelijk denk ik triest.' (CS 26-2-99)

Barbara Kingsolver: De gifhouten bijbel (The Poisonwood Bible). Vert. Maaike Post, Arjen Mulder en Han Meijer, Bert Bakker, 528 blz. ƒ49,90

Vertaling van roman uit 1998 die zich afspeelt in de jaren vijftig. Een Amerikaanse evangelist trekt met vrouw en vier dochters naar een dorp in Belgisch Congo om de bevolking tot het christendom te bekeren. De missie loopt uit op een echec. `De middelste driehonderd pagina's vormen een bij tijden magistrale roman, waarin de horreur, de ondoordringbaarheid van Afrika tot in gruwelijk detail wordt opgeroepen. (-) Kingsolver zet zichzelf neer als een auteur om rekening mee te houden.' (Jan Donkers, Boeken 19-3-99)

Tacitus: De jaren van Tiberius (Annalen I-VI). Vert. M.A. Wes. Voltaire, 200 blz. ƒ79,-

Deel een van het geschiedwerk van de Romeinse moralist Tacitus, voor het eerst sinds de strenge jaren-vijftigvertaling van J.W. Meijer weer in het Nederlands omgezet.

NONFICTIE

Umberto Eco en Carlo Maria Martini: Als we niet geloven, wat geloven we dan? Prometheus, 120 blz. ƒ24,90

Een kardinaal en een schrijvende filosoof corresponderen met elkaar over de vragen des geloofs. Geen leven zonder geloof aldus de eerste. Eco is daarin aanzienlijki genuanceerder. Uit het italiaans vertaald.

Nicoline van der Sijs: Taaltrots. Purisme in een veertigtal talen. Contact, 446 blz. ƒ49,90

Taalzuivering of taalpurisme is een vorm van taalmanipulatie die aanzienlijke invloed kan hebben op een taal. Een groot aantal taalkundigen schrijft in dit boek over de goede, maar ook kwalijke gevolgen die dat kan hebben.

Ineke Holtwijk: Heimwee naar de horizon. Omzwervingen door Zuid-

Amerika. Prometheus, 247 blz. ƒ29,90

Reportages van Volkskrant- en Elsevier-correspondente, die het continent kris kras heeft doorgereisd. Over de plaatsen waar Guevara, Márquez en Johan Maurits van Nassau hebben geleefd.

Herbert Blankesteijn: De eerste crash van 2000. Contact, 143 blz. ƒ24,90

Wordt het een complete chaos in de wereld op 1 januari 2000 en kan men zich het beste in het oerwoud terugtrekke? Of kan men onbezorgd een reis naar de Fiji-eilanden boeken om aldaar een millenniumbaby te verwekken? Alle ins en outs van dit netelig dilemma in dit kleine boekje.