Overzicht zaken in Nederland

De drie vleescontrole-instanties in Nederland , RVV, SKV en CBD, ontdekken weinig onregelmatigheden. In 1998 meldde de CBD na analyse van urinemonsters op 3.044 runderbedrijven 19 positieve gevallen (1,6 procent), de SKV meldde één positief geval na onderzoek van 21.586 kalveren. De RVV ontdekte in 1998 in slachthuizen 11 keer resten van groeibevorderaars in vlees. Dit geeft geen beeld van de werkelijke omvang van het probleem. Plaatsvervangend-veterinair hoofdinspecteur J. Goebbels schatte in 1997 het aantal met clenbuterol behandelde dieren op 25 procent.

Hormoonzaken in Nederland:

In juni 1985 wordt in het Noord-Brabantse Chaam 58 liter verboden groeihormonen gevonden bij een dierenarts. Bij een veevoederbedrijf in Sittard wordt 100 liter hormonen gevonden.

In 1991 neemt de AID twaalf kalveren in beslag bij een vetmester in Snelrewaard, tussen Utrecht en Gouda. Hij krijgt uiteindelijk een schadevergoeding omdat de overheid procedurefouten maakte.

In januari 1993 wordt bij twintig veehouders huiszoeking verricht. Ze hebben hormonen afgenomen van een Vlaamse veevoederfabrikant. De Rijkswacht vond bij een controle een boekje met namen uit België en Nederland.

Maart 1994 neemt de AID 6.000 kilo en 645 flacons van 100 cc illegaal diergeneesmiddel in beslag bij een farmaceutisch bedrijf in Gelderland en een productiemaatschappij in Overijssel.

In 1994 worden op een boerderij in Vessem 42 vleesrunderen in beslag genomen door de AID wegens verboden groeihormonen.

Bij een mester van afgemolken koeien treft de AID in 1996 negen dieren aan die bewerkt zijn met broombuterol.

De rechtbank in Breda veroordeelt in juni 1997 een oud-medewerker van geneesmiddelenbedrijf Dopharma, een handelaar uit Dordrecht en een agent van een Vlaams diervoerderbedrijf tot celstraffen voor handel in groeibevorderaars en valsheid in geschrifte.

In maart 1999 komt een einde aan de Dopharma-zaak die liep sinds 1991. De verdachte directeur van Dopharma treft een schikking met justitie.

Op 6 juli 1999 arresteert de politie in Veldhoven de Belg Walter Remysen. Hij is op heterdaad betrapt bij hormoonspuiten op een boerderij in Brabantse Vessem.