Journalist NRC wint NDP-prijs

De prijs voor de Dagbladjournalistiek 1999 is toegekend aan Coen van Zwol (36), redacteur van NRC Handelsblad.

Van Zwol kreeg de prijs voor een serie artikelen over Kosovo, verschenen in de periode maart tot oktober 1998. Hij ontving de prijs, bestaande uit een wisseltrofee en een bedrag van 10.000 gulden, gisteren uit handen van jury-voorzitter F. Korthals Altes.

Voor de jury was van groot belang dat Van Zwol de lezer al in een vroeg stadium voorzag van volledige en hoogwaardige achtergrondinformatie. ,,Zijn informatie over de tragedie in Kosovo is in een vroegtijdig stadium al zo compleet dat dit aspect bij de toekenning van de NDP-prijs doorslaggevend behoort te zijn voor de definitieve beslissing...'', aldus het rapport van de jury. ,,Alle afleveringen van zijn serie zijn met voortreffelijk vakmanschap in elkaar gezet en vertegenwoordigen zonder uitzondering een journalistiek topniveau.''

De tweede prijs ging naar Harald Doornbos (GPD) eveneens voor verslaggeverswerk in Kosovo. Op de derde plaats eindigde Willem Bouwman (Nederlands Dagblad) met een serie over de twintigste eeuw.

De jury beoordeelde de inzendingen op actualiteit, leesbaarheid, opbouw, het analytisch niveau, eigen aard, stijl, diepgang en puntigheid.