ECB ziet economie flink versnellen

De economie van de elf eurolanden trekt zo sterk aan dat de groei dit jaar de 2 procent zal overtreffen en volgend jaar de 2,5 procent. Dit heeft president Duisenberg van de Europese Centrale Bank (ECB) gisteren gezegd na de bestuursvergadering.

De economische projectie voor 1999 van de ECB die Duisenberg hanteerde overtreft de gemiddelde verwachting op de financiële markten. Duisenberg signaleerde wel opwaartse druk op de inflatie in het eurogebied, mede als gevolg van de stijgende olieprijs. Hij tekende daarbij aan dat de inflatie naar verwachting van de ECB niet snel de bovengrens van 2 procent zal bereiken die de bank hanteert als definitie van prijsstabiliteit.

De ECB liet gisteren de rentetarieven onveranderd. Het belangrijkste tarief, de basis-herfinancieringsrente, bleef op 2,5 procent. Wel zei Duisenberg dat de ECB `waakzaam' blijft voor elk teken van oplopende inflatie.

Voor de zomer zei de bankpresident dat een `hang naar monetaire verkrapping' (het verhogen van de rente) in de gedachten van de Europese centrale bankiers was geslopen. Gevraagd of dat nog steeds zo was zei hij gisteren dat het ,,sluipen voortduurt, zij het in een slakkengang''.

De waakzaamheid betreft onder meer de groei van de geldhoeveelheid, waarvoor de referentiewaarde van de ECB 4,5 procent bedraagt. De geldgroei is volgens de monetaire strategie van de ECB een belangrijke indicator voor toekomstige inflatie, en versnelde in juli verder tot 5,6 procent. Ook noemde Duisenberg de kredietverlening aan de private sector die met 10 procent op jaarbasis toeneemt.

De ECB-president zei dat de prijsontwikkeling in het eurogebied sterk zal afhangen van de loonontwikkeling en riep op tot matiging van de lonen. Komend voorjaar, wanneer de meeste loononderhandelingen in het eurogebied worden gevoerd, noemde hij cruciaal voor de inflatievooruitzichten. Ook riep hij de ministers van Financiën van de eurolanden op structurele maatregelen door te voeren in de euro-economie. De bewindslieden en de centrale bankiers komen dit weekeinde bijeen in het Finse kustplaats Turku voor een informele vergadering.