DE DUBBELE ZOMERKEUKEN (7): KRAB/STICKS

Krab van een echte verse, gekookte krab is lekkerder dan krab uit blik en de op zuurstok lijkende staafjes, die wel krabsticks worden genoemd, maar waar geen krab aan te pas komt. Deze sticks zijn in Nederland, waar relatief weinig vis gegeten wordt, razend populair.

Vandaag 2 recepten voor salades waarin krab of krabsticks worden verwerkt.

De eerste salade is een taugé-krab salade. Maak een vinaigrette van de beide oliën, de sojasaus, balsamico azijn, gemberpoeder en peper. Leg op de borden enkele bladen Romaine sla. Verdeel de taugé en de krab/sticks over de sla, die begoten wordt met vinaigrette.

De bereiding van de broccoli salade met champignons en krab/sticks gaat als volgt. Snijd de stronk van de broccoli. Schil de stronk en de steeltjes. Verdeel de broccoli in roosjes. Breng water aan de kook. Kook eerst de steeltjes en in repen gesneden stronk enkele minuten. Voeg daarna de roosjes toe. Kook ze enkele minuten. Giet ze af en dompel ze in ijskoud water. Laat ze uitlekken.

Bak de in plakjes gesneden champignons in boter snel lichtbruin en knapperig. Doe knoflook uit de knijper bij de champignons. Maak een vinaigrette van 4 delen olie, 1 deel citroensap, een schepje mosterd en peper en zout. Snijd de krab klein of pluis de krabsticks uit elkaar. Verdeel broccoliroosjes, champignons en krab over de borden. Voorzie deze salades van vinaigrette.

    • Anne Scheepmaker