Birgit Cullberg overleden

De Zweedse choreografe en danseres Birgit Cullberg (91), die in 1967 het befaamde Cullberg-ballet oprichtte, is woensdagavond in Stockholm overleden. Dat heeft een woordvoerster van het gezelschap bekendgemaakt. Birgit Cullberg wordt beschouwd als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Scandinavische danswereld in deze eeuw.

Zij werd in 1950 bekend met haar stuk Juffrouw Julie, een ballet gebaseerd op het psychologische drama van de Zweedse toneelschrijver August Strindberg. Het ballet werd over de hele wereld opgevoerd. Twee jaar later werd ze choreografe bij het Koninklijk Zweeds Ballet, maar werd daar in 1957 weer ontslagen omdat men haar te modern vond. Daarna werkte ze over de hele wereld als gastchoreografe. Birgit Cullberg maakte ook balletten voor televisie, waaronder een naar het sprookje van Sneeuwwitje. Zij trouwde twee keer met de in 1979 overleden Zweedse acteur Anders Ek en kreeg drie kinderen. Haar twee zoons, Mats en Niklas Ek, zijn eveneens dansers, haar dochter is actrice. Mats Ek nam in 1987 de leiding van het Cullberg-ballet over. (AFP)