België verbiedt twee voetbalduels

Bijna een jaar voor het Europees kampioenschap voetbal in België en Nederland hebben de burgemeesters van Brugge en Beveren zowel de Belgische voetbaltopper tussen Club Brugge en Anderlecht als het duel tussen de eersteklassers Beveren en Westerlo van komend weekeinde verboden.

Burgemeester Moenaert van Brugge besloot een half jaar geleden al geen supporters van Anderlecht toe te laten. De supporters van Anderlecht probeerden toen via een kort geding alsnog toegang tot het stadion van Brugge te forceren. Zo'n honderd fans spanden het geding aan, waarin nog geen uitspraak is gedaan. Nadat was gebleken dat de harde kern van de Brusselse fans op de zwarte markt kaarten had bemachtigd, besloot de burgemeester de wedstrijd te verbieden.

De reden om Anderlecht-aanhangers de toegang te weigeren, waren ongeregeldheden bij de wedstrijd op 29 januari in Brugge. Brusselse supporters gooiden zo'n vierhonderd tribunestoeltjes op het veld. Ze vernielden een deel van het sanitair en de elektriciteitsvoorzieningen. Negentien mensen en twee paarden raakten gewond. De schade was 1,4 miljoen Belgische frank (ruim 700.000 gulden).

De burgemeester verklaarde destijds dat Anderlecht-supporters niet meer welkom waren in het Jan Breydelstadion, omdat het net voor de rellen was vernieuwd en uitgebreid met het oog op Euro 2000. Vier wedstrijden van het EK worden in Brugge gespeeld.

Burgemeester Smet van Beveren verbood de wedstrijd in zijn stad uit vrees voor rellen. De afgelopen dagen werden bestuursleden van SK Beveren bedreigd.

Dinsdag uitte de Belgische politie kritiek op de slechte veiligheidsmaatregelen bij de interland België-Marokko in Luik. De wedstrijd gold als test voor Euro 2000. De Rijkswacht constateerde dat het Sclessin-stadion van Luik nog lang niet gereed is voor het titeltoernooi.