Alle Amerikanen in dienst van Big Mac

De 40-jarige John McEnroe werd woensdag benoemd tot captain van het Amerikaanse Davis-Cupteam. Hij is nu commentator voor USA Sports. ,,Zoals Kournikova met haar kont wiebelt, is ze de beste van de wereld.''

De Nederlandse bondscoach Michiel Schapers zou jaloers zijn geweest als hij het gesprek tussen John McEnroe en Pete Sampras had beluisterd. Terwijl hij voor USA Sports commentaar gaf bij de partij van Andre Agassi kreeg de nieuwe captain van het Amerikaanse Davis-Cupteam de geblesseerde nummer 1 van de wereld aan de telefoon.

,,Hallo Pete, heb je het al gehoord'', vroeg McEnroe. ,,Dat Agassi bijna in de halve finales staat?'', antwoordde Sampras, ironisch. McEnroe, aarzelend: ,,Ook dat Pete. Maar je begrijpt dat ik je volgend jaar per se in het Davis-Cupteam wil hebben.'' Sampras, lachend: ,,Geen probleem John, ik ben nog niet vergeten hoe we zeven jaar geleden samen hebben gedubbeld tegen Zwitserland.''

De benoeming van John Patrick McEnroe ontketende op Flushing Meadows een golf van opwinding. Enkele uren nadat hij de gewenste positie mocht bekleden, had hij zijn Dream Team al bij elkaar. Zijn aanstelling werd door de Amerikaanse topspelers met luid applaus begroet. De opvolger van Tom Gullikson kan in het jaar 2000 beschikken over Sampras, Agassi, Todd Martin en Jim Courier. Nog prikkelender is de gedachte dat Mc Enroe mogelijk nog een keer in het dubbelspel zal aantreden. ,,Ik weet zeker dat McEnroe die verleiding niet kan weerstaan'', zei zijn Engelse biograaf Richard Evans.

McEnroe is een kind van 40 jaar dat fitter oogt dan tijdens zijn actieve loopbaan als tennisser. Kraaiend van plezier snoepte hij op de trainingsbanen van de US Open een setje af van de Marokkaan Hicham Arazi en zo verwonderlijk was het niet dat hij zich na Wimbledon beschikbaar stelde voor het dubbel in de Davis-Cupwedstrijd tegen Australië.

,,In het dubbelspel kan ik nog iedereen verslaan'', blufte McEnroe. Nu hij officieel de coach is van het Amerikaanse team stelt Superbrat, één van zijn bijnamen vanwege zijn grote mond, zich bescheidener op. ,,Ik sluit het niet uit dat ik nog een keer zal dubbelen, maar het lijkt me met spelers als Sampras en Agassi onwaarschijnlijk.''

Met Sampras haalde McEnroe telefonisch herinneringen op aan hun optreden in de Davis-Cupfinale van 1992, toen de gelouterde veteraan met zijn onervaren teamgenoot een 2-0 achterstand in sets repareerde tegen het Zwitserse koppel Rosset/Hlasek. ,,Toen heb ik echt aan je hand gelopen, John'', vertelde Sampras met weemoed in zijn stem. Na hun zwaarbevochten zege had hij McEnroe in extase toegeroepen: `Ik houd van je'.

McEnroe was de ironie niet ontgaan dat uitgerekend de eerste vrouwelijke voorzitter van de Amerikaanse tennisfederatie (USTA) een controversiële beslissing durfde te nemen. Na consultatie van de Amerikaanse toptennissers besefte Judy Levering dat één man de harmonie in het team kon herstellen. ,,Alle spelers wilden McEnroe als coach'' verklaarde zij. McEnroe, droogjes: ,,Heeft u dat op tape staan?''

Reeds als speler had McEnroe zich als een patriot gepresenteerd en ook als coach wil hij de landenwedstrijden meer allure geven. Uitvoerig etaleerde hij tijdens de officiële presentatie zijn historisch besef. Hij sprak over zijn debuut in het dubbelspel naast Brian Gottfried, zijn respect voor Arthur Ashe en zweeg uiteraard over zijn controverse met Jimmy Connors, toen de twee Bad Boys zich in 1985 schandalig gedroegen tijdens een Davis-Cupduel tegen Zweden. Maar vol trots meldde McEnroe dat hij na het overlijden van de Britse legende Fred Perry naar een veiling was gegaan om het zilveren sigarettendoosje te kopen, waarop de namen van de Engelse winnaars in 1933 stonden gegraveerd. ,,McEnroe belichaamt de historie én de toekomst van de Davis Cup'', stelde USTA-voorzitter Levering.

McEnroe kwam meteen met een revolutionair idee om de landenwedstrijden interessanter te maken voor de spelers. ,,Laten we het tennistoernooi op de Olympische Spelen in een Davis Cup-concept gieten, waarbij de beste landen twee enkelspelen en een dubbel tegen elkaar spelen. Dan krijgen zowel de Spelen als de Davis Cup een extra impuls, want ik heb nooit begrepen dat toppers als Sampras soms aan hun haren naar het landentoernooi moeten worden gesleept. Geld mag geen rol spelen.''

Voorlopig moeten zijn fans zich tevreden stellen met zijn messcherpe commentaar voor USA Sports – hij suggereerde na de opgave van Magnus Norman dat de Zweed teveel creatine had gebruikt – en zijn vermakelijke reportages. Wat zei McEnroe vorige week over Krajicek? ,,Kan Richard op de US Open zeven partijen winnen? Ik zou het liever niet zeggen, want ik vind hem een aardige gozer. But the answer is no!''

McEnroe, op een metrostation tegen een oudere dame: ,,Weet u nog wie ik ben?'' De vrouw, na lang nadenken: ,,Bent u niet Macintosh?'' Toen hij Anna Kournikova op de tribunes ontdekte, grapte hij: ,,Kournikova staat vijftiende op de wereldranglijst. Maar zoals Anna met haar kont wiebelt, is ze de nummer 1 van de wereld.''

    • Robèrt Misset