Afstraffing voor Ballast Nedam

Ballast Nedam werd vanochtend geconfronteerd met een fikse koersval op de Amsterdamse effectenbeurs, in reactie op de publicatie van een onverwacht grote winstdaling. Het aandeel van het bouwbedrijf verloor bijna 8 procent op 23 euro en was daarmee de grootste daler.

De AEX-index van de grootste beursfondsen stond kort na het middaguur 2,82 punten hoger op 590,22. Aanjagers waren elektronicaconcern Philips en automatiseerder Baan. Philips kwam weer boven de 100 euro terecht na een winst van 4 euro op 102,60. Baan steeg met ruim 3,5 procent tot 13,75 euro. De omzetten in Baan zijn de afgelopen dagen buitengewoon hoog en worden vooral veroorzaakt door geruchten over nieuwe orders en een mogelijke overname.

Ook Koninklijke Olie, het grootste fonds in Amsterdam, gaf de AEX een impuls. Evenals de andere grote oliemaatschappijen profiteert Koninklijke Olie van de gestage prijsstijging van ruwe olie op de wereldmarkt. Dat kwam vanochtend tot uiting in een koersstijging met één euro naar 61,95 euro.

Echt grote verliezers waren er niet onder de AEX-fondsen. Het uitgeversconcern VNU, dat eerder deze week zijn dagbladendivisie aan Wegener verkocht, leverde met een daling van ruim 0,5 procent op 35,90 euro verhoudingsgewijs het meeste in. Branchegenoot Elsevier bevond zich eveneens in de onderste regionen met een verlies van bijna een half procent op 10,65 euro.

Hoewel Volker Wessels Stevin hogere resultaten bekendmaakte ging de koers bijna 2,5 procent omlaag naar 18,15 euro.