Aegon verhoogt tarieven hypotheken

Aan de stijging van de hypotheekrente komt nog altijd geen einde. De Haagse verzekeraar Aegon is de eerste die deze maand de tarieven voor hypotheekleningen omhoog brengt.

Vanaf vandaag gaan alle rentetarieven voor leningen met een looptijd tussen twee en twintig jaar bij Aegon met 0,2 procent omhoog. De rente van een spaar- of aflossingsvrije hypotheek die voor tien jaar wordt vastgezet komt daarmee uit op 6,3 procent. Dat is een tiende procent boven het tarief van de Rabobank, de marktleider die in de afgelopen maanden het voortouw heeft genomen bij renteverhogingen.

De hogere hypotheekrente vloeit voort uit de oplopende rente op de kapitaalmarkt. Het effectieve rentepercentage op een tienjarige staatsobligatie (de zogeheten lange rente) is in het afgelopen half jaar opgelopen met één procent tot 5,2 procent.

De rente-inkomsten uit obligatieleningen bepalen een ondergrens van het tarief dat banken moeten betalen om zelf geld te lenen. Een te klein verschil tussen de hypotheekrente en de lange rente noopt banken en verzekeraars tot een verhoging van de hypotheektarieven om hun winstmarge op niveau te houden.

Tot voor kort werd de stijging van de rente op de kapitaalmarkt in de Verenigde Staten en Europa vooral veroorzaakt door de vrees voor een oplopende Amerikaanse inflatie. Die zou een hogere rentestand rechtvaardigen. Omdat ook de Europese economie sneller groeit dan verwacht speelt de angst voor hernieuwde inflatie (en een renteverhoging om deze te beperken) in Europa zelf ook een steeds grotere rol.