Adelmund ontkent fiasco basisvorming

Staatssecretaris Adelmund (Onderwijs) ontkent dat de basisvorming in het voortgezet onderwijs is mislukt.

Adelmund reageerde tijdens een bijeenkomst met schooldecanen gisteravond op de kritiek die is ontstaan na een grootscheeps onderzoek door de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Twente. Daaruit bleek dat de leerprestaties sinds de invoering van de basisvorming – drie jaar een brede brugklas – nauwelijks zijn veranderd. Op het vwo namen de prestaties zelfs af. Een van de hoofddoelstellingen, gelijke kansen voor alle leerlingen, is niet gerealiseerd, zo stelden de onderzoekers nadat zij twee groepen van ieder 20.000 leerlingen onder de loep hadden genomen.

Volgens Adelmund is de basisvorming desondanks ,,niet mislukt'', aldus een woordvoerder. Adelmund zei gisteravond dat ,,wij niet de oude doelstellingen van de middenschool moeten plakken op de basisvorming''. Ze doelde daarmee op een oud plan om leerlingen pas in een veel later stadium een schooltype te laten kiezen. ,,We moeten niet doen alsof de basisvorming pas een succes is als iedere leerling de havo haalt'', aldus Adelmund.

De basisvorming werd op 1 augustus 1993 ingevoerd. Leerlingen zouden de eerste drie jaar van het voortgezet onderwijs bij elkaar in een brede brugklas zitten, het vakkenpakket werd uitgebreid. Het doel was de `segregatie' – de een naar het vwo, de ander naar de mavo – uit te stellen, de schoolprestaties te verbeteren en leerlingen gelijke kansen te bieden.