Volleybalploeg verliest opnieuw

Al na twee speeldagen is de Nederlandse volleybalploeg bij het Europees kampioenschap zijn titel kwijt. Door de 3-2 nederlaag van gisteravond tegen Tsjechië heeft de ploeg geen kans meer op een plaats in de halve finales. Eerder verloor het team van bondscoach Toon Gerbrands van Frankrijk. De nederlagen hebben tot gevolg dat Nederland zich in Oostenrijk ook niet meer automatisch kan plaatsen voor het eerste olympische kwalificatietoernooi, in november in Japan. De nummers één en twee van het EK krijgen daarvoor een startbewijs.

Het Nederlands volleybalteam hoopt nu dat het als olympisch titelhouder een van de twee wildcards voor het toernooi in Japan krijgt. ,,Het is niet gelopen zoals we hadden gewild'', zei de zwaar teleurgestelde aanvoerder Bas van de Goor na de uitschakeling. ,,We moeten het nu van onze lobby hebben.'' Bij volleybal is in tegenstelling tot andere teamsporten de olympisch kampioen niet zeker van een plaats op de volgende Olympische Spelen.

De Nederlandse ploeg speelde gisteravond in Wiener Neustadt tegen Tsjechië wisselvallig. Met name de verschillen in opslag en blokkering waren per set te groot. Zo werden in de eerste en derde set respectievelijk liefst vijf en zes blokpunten behaald. Die sets leverden ook prompt winst op. In de andere sets had het Nederlandse blok geen succes, waarmee de nederlaag is verklaard.

Na de 3-0 nederlaag tegen Frankrijk van dinsdag moest Nederland van de Tsjechen winnen om nog een kans te behouden op een plaats bij de laatste vier. In de eerste set was de Nederlandse ploeg aardig op dreef en werd er met 25-19 gewonnen. De start van de tweede set was rampzalig en de achterstand van zes punten (2-8), die toen werd opgelopen, werd niet meer ingehaald: 20-25 en 1-1. De service van de Nederlanders was in deze fase uitermate slecht. De derde set leverde een overtuigende winst op (25-17), maar het werd daarna toch weer 2-2, nadat Nederland de hele vierde set achter de feiten had aangelopen (23-25).

In de beslissende vijfde set had het enthousiaste Tsjechië vanaf 8-7 voortdurend een voorsprong. Een ace van Görtzen zorgde voor de gelijkmaker (12-12), maar verder kwam Nederland niet. De Tsjechen kregen een reeks matchpunten en benutten uiteindelijk de vijfde (16-18).

Nederland zal komende zaterdag in de strijd om de vijfde tot en met achtste plaats op Bulgarije of het zwakke gastland Oostenrijk stuiten. Italië, Rusland en Joegoslavië zijn al zeker van een plaats in de halve finale. De vierde plek gaat tussen Frankrijk en Tsjechië.