Unique wil samengaan met Brunel

Uitzendbureau Unique en detacheerder Brunel willen fuseren. De combinatie behaalt 1,3 miljard gulden omzet, waarvan bijna driekwart in Nederland. Ze wordt nummer vier op de Nederlandse uitzendmarkt.

De nieuwe onderneming, die op de beurs verdergaat onder de naam NewCo, wil zich vooral richten op de bovenkant van de markt voor tijdelijk werk. Van de gezamenlijke omzet komt een derde uit traditioneel uitzendwerk, de rest zit in markten met hogere marges, zoals detachering, consultancy en gespecialiseerd uitzendwerk.

De voorgenomen fusie tussen Unique en Brunel is een antwoord op de consolidatietrend die al langer zichtbaar is op de Nederlandse en internationale uitzendmarkt. ,,Overal om ons heen zien wij concentraties. Dat heeft de toenadering tussen onze bedrijven zeker versneld'', zegt bestuurder L. Houwen van Unique. ,,Wij willen graag onze eigen identiteit behouden. Samen met Brunel kan dat heel goed en bovendien vergroten we onze slagkracht om door te kunnen groeien.'' Houwen verwacht onder meer in Duitsland de komende jaren flinke groei.

De Nederlandse uitzendmarkt, waar in 1998 voor 13,8 miljard gulden werd omgezet, wordt beheerst door een aantal grote partijen, aangevuld met vele kleintjes. De Nederlandse markt is interessant voor buitenlandse organisaties omdat uitzendwerk hier al jaren volledig geaccepteerd is. Zo is uitzendbureau Content eerder dit jaar overgenomen door een Belgische branchegenoot Creyf's. Ook het Frans-Zwitserse uitzendconcern Adecco, grootste ter wereld, zoekt overnamekandidaten in Nederland.

Zowel Unique als Brunel worden geleid door `uitzendpioniers'. Alex Mulder, topman van Unique richtte in 1972 – ongeveer gelijktijdig met Frits Goldschmeding, grondlegger van Randstad – een uitzendbureau op. Ook Brunel-bestuursvoorzitter Jan Brand begon in die periode met het organiseren van tijdelijk werk. Mulder en Brand zijn twee jaar geleden multimiljonair geworden met de beursgang van hun bedrijven. Mulder kreeg 210 miljoen gulden voor een deel van zijn aandelenpakket, Brand 250 miljoen. Na de fusie van Unique en Brunel zullen beide huidige topmannen aan de leiding blijven. Mulder wordt bestuursvoorzitter, Brand tweede man.

Unique boekte in het eerste halfjaar van '99 een omzet van 452 miljoen gulden en een winst van 29 miljoen. De omzet van Brunel kwam uit op 275 miljoen gulden. De winst bedroeg 17,1 miljoen.