Uitgeest wil waarnemer Nijpels niet

Een meerderheid van de gemeenteraad van Uitgeest keurt de benoeming van G. Nijpels als waarnemend burgemeester af. Nijpels kwam in maart dit jaar in opspraak als wethouder van Den Helder vanwege onterechte en niet kloppende declaraties. Hij door de Noord-Hollandse Commissaris van de Koningin, J. van Kemenade, voorgedragen als kandidaat voor de functie.

De fracties van de gemeenteraad van Uitgeest zullen zich vanavond in een extra vergadering beraden over het voornemen van Van Kemenade. De conclusies zullen morgen aan de Commissaris van de Koningin worden voorgelegd. ,,Het is een onsmakelijke zaak. Dat de man nog voor de functie in aanmerking wil komen, verbaast mij. De fracties voelen zich in het ootje genomen. Volgens eerdere inlichtingen van Van Kemenade zou Nijpels aan de zijlijn hebben gestaan bij de problemen in Den Helder, dit blijkt niet het geval'', aldus Th. Ruijs, fractievoorzitter van D66. De fractievoorzitter van GroenLinks uit Den Helder, G. Hoekmeijer, noemde Nijpels gisteren ,,ongeschikt voor openbaar bestuur''.

Progressief Uitgeest, D66, PvdA en CDA zijn tegen Nijpels' benoeming. Van Kemenade maakte eerder bekend de eerste kandidaat afvalt wanneer die onvoldoende steun in de raad zou krijgen. De tweede kandidaat zal dan zonder overleg worden aangesteld. ,,Van Kemenade zal zich aan deze eerder gemaakte spelregels houden'', aldus zijn kabinetschef D. Bijl. Nijpels zelf wil nog niet reageren. Hij wil eerst de mening van de fracties vernemen. Eerder zei hij veel waarde te hechten aan het vertrouwen van de raad.