Selectie Muziek

Zeeland Nazomer

In de serie Zeeland Nazomer Festivals, die t/m 26 sept voortduurt, klinkt muziek op veelal bijzondere lokaties. Muziek Monumentaal, in het teken van Odysseus die volgens sommigen op Schouwen Duiveland zou zijn geweest, brengt 10 sept 20u30 en 22u in de Nieuwe Kerk in Zierikzee een dubbelvoorstelling met Fling (Keltische muziek) en de muziektheater Aeolus / La Trace. Inl en kaartverkoop: 0118-659659 of 0900-0191.

Op 11 sept is er de gehele dag in Zierikzee op straat, in de muziekschool, de Lutherse Kerk en theater Mondragon volksmuziek uit Griekenland, Turkije en Ierland.

In het Festival van Zeeuws Vlaanderen speelt het ensemble Oxalys 10 sept 20u in de Grote Kerk van Terneuzen muziek van Bach, Telemann, Händel en Vivaldi.

Het Kiev Staats Symfonie Orkest, het Dumka Koor Kiev en solisten vertolken 11 sept 20u in de Scheldeveste in Breskens muziek van Mozart: Laudate Dominum, het Pianoconcert KV 339 en het Requiem.

De cellist Pieter Wispelwey en de pianist Dejan Lazoc spelen 12 sept 15u in de RK Kerk in Hengstdijk sonates van Beethoven, Schubert en Franck.

De Deutsche Kammerakademie Neuss am Rhein en de violiste Janine Jansen treden 16 sept 20u op in de RK Kerk in Koewacht met muziek van Bartók, Mozart (Vioolconcert nr 5) en Beethoven (Symfonie nr 4).

Geza Frid

Géza Frid, de Nederlandse componist van Hongaarse afkomst, die op 13 sept 1989 op 88-jarige leeftijd stierf, wordt 13 september 1999 20u30 herdacht tijdens een concert in de Ruïnekerk in zijn woonplaats Bergen NH. Naast een inleiding door zijn zoon Arthur Frid en een toespraak van de violist Theo Olof klinkt muziek van Géza Frid voor piano en pianotrio, terwijl het concert wordt afgesloten met het Concert voor piano en koor.

Bruckner

In de op 11 sept 12u en 14u gratis toegankelijke Utrechtse Leeuwenberghkerk klinkt de eerste uitvoering in Nederland van de onbekende Brucknercompositie Fuge in C-Dur (1860-61), gespeeld door de organist Rob van der Hilst.

Griffin/Lovano/Carter

Drie generaties op de tenorsaxofoon, ondersteund door het Jazz Orkest van het Concertgebouw. 10 sept 20u15 Concertgebouw Amsterdam.

Herminia

Deze 60-jarige zangeres wordt op grond van repertoire en afkomst (Kaapverdië) altijd in een adem met Cesaria Evora genoemd. Haar stem klinkt evenwel duidelijk anders. 11 sept 20u30 Tropeninstituut Amsterdam, 12 sept Gebouw K&W Utrecht.

Filter

Afsplitsing van de Amerikaanse industrial-lawaaimakers Nine Inch Nails vermeldt nadrukkelijk dat voor de cd Title of Record gebruik werd gemaakt van echte gitaren, versterkers, microfoons, drums en snoeren. Dus niet alleen computers, zoals de in rook gehulde concerten van Nine Inch Nails deden vermoeden. 11 sept 21u30 Melkweg, Amsterdam.