Ravage in Moskou door ontploffing

Bij een explosie in een buitenwijk van Moskou zijn vannacht tientallen mensen verpletterd onder hun instortende flat. Uit de ruine waren aan het begin van de middag twintig deels verkoolde lichamen geborgen.

Honderveertig mensen worden nog vermist. In de loop van de ochtend is het vermoeden gegroeid dat er sprake is van een bomaanslag, gepleegd door handlangers van de moslimrebellen die in de Kaukasus een `heilige oorlog' tegen de Russen zijn begonnen. Persbureau Interfax ontving een telefoontje met de claim dat de nachtelijke explosie in Moskou ,,het antwoord is op het [Russische] bombardement van vreedzame dorpjes in Tsjetsjenie en Dagestan.'' De anonieme beller, die met een ,,duidelijk Kaukasisch accent'' sprak, legde een verband met de autobom die zaterdag 64 dodelijke slachtoffers eiste in een legerflat in het garnizoenstadje Boeinaksk in Dagestan.

Minister Vladimir Roesjhailo van Binnenlandse Zaken, die mede het commando voert in de oorlog tegen de jihad-strijders in Dagestan, sloot deze versie vanmorgen niet uit. Een rechercheur op de plaats des onheils zegt zich moeilijk een andere oorzaak te kunnen voorstellen: ,,Kijk hoe ver de brokstukken zijn weggeslingerd.'' Tot op tweehonderd meter van de getroffen flat liggen verwrongen gordijnrails en stukken kozijn. ,,Dit lijkt niet op een gasexplosie'', verklaarde Sergej Sjoigoe, minister van Rampenbestrijding.

Zijn brigade van reddingswerkers graaft non-stop met spades, pikhouwelen en slijptollen naar stoffelijke resten. Af en toe vallen bulldozers en hijskranen een moment stil, dan luistert men naar eventueel hulpgeroep van overlevenden. Brandweerlieden en bergers moeten uitkijken dat ze niet zelf bedolven raken: boven hun hoofden bungelen de opgereten keukens, met nog een enkel aanrecht en fornuis, van de gammele, negen verdiepingen tellende woonkazerne aan de Goerjanov-straat.

In totaal 64 appartementen met een geregistreerd bewonersaantal van 202 mensen zijn weggeslagen. De gelijkenis met het gapende gat dat de autobom in de legerflat van Boeinkask achterliet, is treffend. Alleen al daarom vrezen de Moskovieten dat de lange arm van de moslimrebellen nu ook tot in hun stad reikt. Maar burgemeester Joeri Loezjkov, die vannacht al op inspectie kwam, waarschuwde voor overhaaste conclusies. Het kwam hem voor dat een zo armoedige arbeidersflat in een naargeestig wijkje achter de ZIL-autofabriek geen voor de hand liggend doel is voor terroristen.

Uit vrees voor aanslagen zijn de ordediensten in Moskou al weken lang extra alert. De afgelopen maand zijn meer dan driehonderd in Moskou verblijvende Tsjetsjenen opgepakt, meer uit ,,voorzorg'' dan op grond van strafbare feiten. Een week geleden ontplofte er een bom in een gokhal in een ondergronds winkelcentrum vlakbij het Kremlin. Daarbij viel een dode.