Mogelijke Frans-Duitse bankfusie

De Franse Banque Nationale de Paris (BNP) en de Duitse Dresdner Bank, die tot de grootste Europese banken behoren, praten over nauwere samenwerking en een mogelijke fusie. Dit heeft de Britse zakenkrant Financial Times vanmorgen gemeld.

Het gesprek tussen BNP en Dresdner Bank volgt na de mislukte poging door BNP de Franse banken Société Générale en Paribas, die wilden fuseren, over te nemen. BNP zei, nadat zij er niet in was geslaagd voldoende steun van aandeelhouders van SocGen te verwerven, zich te concentreren op integratie met Paribas.

Volgens de Financial Times hebben BNP-voorzitter Michel Pébereau en Dresdner-topman Bernhard Walter deze week met elkaar over nauwere samenwerking gesproken. Een volledige fusie zou wat verder weg liggen. Beide banken hebben al 1 procent van elkaars aandelen en werken samen bij kredietverlening aan bedrijven.

De stap betekent een heropening van de contacten tussen Duitslands derde en Frankrijks eerste bank, die enkele maanden geleden werden afgebroken toen BNP verwikkeld raakte in binnenlandse fusieperikelen. De grote fusiegolf in Europa heeft de druk op BNP en Dresdner Bank verhoogd. Analisten verklaarden tegenover de Financial Times dat een fusie met Dresdner Bank een internationale dimensie aan BNP zou geven. Een belangrijk onderwerp van discussie tussen BNP en Dresdner is volgens het Britse blad de sector investment banking, waarin Dresdner wil uitbreiden.

Het blad wijst erop dat voor elke belangrijke stap van Dresdner met BNP de toestemming nodig is van Allianz, Duitslands grootste verzekeringsmaatschappij, die 22 procent van de aandelen van de Duitse bank in handen heeft. Volgens analisten geeft Allianz mogelijk de voorkeur aan een fusie van Dresdner met HypoVereinsBank, de tweede bank van Duitsland, als eerste stap naar consolidatie van Duitse banken.

Dresdner Bank zorgde gisteren voor verwarring door uitlatingen van een bestuurslid over het opzetten van een pan-Europese investeringsbank tegen te spreken.