Kinderagenda

Open Monumentendag

In Emmen fotografeerden ze hunebedden, in Haaksbergen de Oosterdorper watermolen, in Lisse het oude kasteel Huys Dever, in Nijmegen de Sint Stevenskerk en in Utrecht de historische binnenstad. Zo'n 10.000 Europese kinderen tussen de 9 en 17 jaar hebben foto's gemaakt van van te voren aangewezen monumenten in eigen land en daarmee meegedaan aan een internationale fotowedstrijd. Zaterdag 11 september van 10u30-11u30, op de dertiende Open Monumentendag, krijgen de Nederlandse winnaars een mooie fotocamera; daarna zijn alle winnende foto's uit Europa te zien op een (reizende) expositie, die begint in de Utrechtse Domkerk. Luuk Kramer komt speciaal voor kinderen vertellen hoe hij gebouwen en hun omgeving fotografeert en natuurlijk is de Domkerk de hele dag open voor publiek, net als heel veel andere monumenten in Utrecht en 350 andere gemeenten in Nederland. Overal zijn activiteiten georganiseerd die iets te maken hebben met `Monumentaal Groen'. Zo kan je parken, kastelen, landhuizen, kerken bezoeken en daar meedoen met schatzoeken, kanoën, bezems maken, bomen meten of een speur- of skeelertocht.

*Informatie bij VVV- en ANWB-kantoren of www.openmonumentendag.nl

VOC-feest

De Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) was in de 17de en 18de eeuw de grootste en machtigste onderneming van Nederland. Ze dreef handel met veel landen in Azië en had in die landen ook handelsnederzettingen. In het Rotterdamse Delfshaven zijn veel pakhuizen en havenpanden uit vroeger tijden bewaard gebleven.

Tijdens het VOC-feest, aanstaande zaterdag, geven ambachtslieden langs de kaden van Voorhaven en Aelbrechtskolk en rond het Piet Heynplein demonstraties van hun beroep. In de oude straatjes en pleinen zijn mandenvlechters, klompenmakers, houtsnijders, kantklossers, nettenboeters, glasblazers, kaasmakers, sigarenrollers, pottenbakken en boekbinders aan het werk. Het Zakkendragersgilde laat zien hoe vroeger met dobbelen de vracht werd verdeeld en natuurlijk klinkt er zachte minstreelmuziek over het water.

*VOC-feest 11 sept van 10-18u. Delfshaven, Rotterdam.

Druktechnieken

Een `vieze' vingerafdruk wordt een spannend plaatje, een blinddruk kan je `zien' en een boomblad geeft zijn geheimen prijs door er overheen te wrijven. Woensdag 15 september van 13u30-16u is er in het Stedelijk Museum Zwolle een workshop druktechnieken voor kinderen van 9 tot 12 jaar.

De workshop wordt gegeven door Betty Schellevis en voor elk kind wordt een mapje samengesteld met alle werkstukken voor thuis.

*Workshop Druktechnieken voor kinderen van 9 tot 12 jaar op wo 15 sept van 13u30-16u in het Stedelijk Museum, Melkmarkt 41, Zwolle. De kosten zijn ƒ12,50 incl museumbezoek. Op 2 okt is ook een workshop druktechnieken in het museum.

Res 038-4214650.

Wereld 2000

De landen zijn bekend, de computers staan aan en de muizen liggen klaar. Om 9u op 9-9-99 gaan 1350 Haarlemse scholieren van basisscholen beginnen met het project wereld2000. Leerlingen proberen dan via internet contact te zoeken met een aan hun toegewezen land. Met de gegevens die zij krijgen via internet maken ze een project over dat land, waarbij ze twee vaste opdrachten hebben meegekregen: 1. Vraag aan de regeringsleider van het betreffende land zijn/ haar plannen voor de toekomst en 2. Maak een kunstwerk over dat land, bijvoorbeeld een schilderij, wandkleed, beeldhouwwerk, maquette, gebruiksvoorwerp of muziekinstrument. Een digitaal kunstwerk mag ook. Al die plannen en kunstwerken zijn vanaf half december tot half januari op een `wereld'-tentoonstelling te zien in het Haarlemse stadhuis en in een speciale millenniumkrant. Tijdens het zes wekende durende project kunnen de leerlingen via e-mail ook vragen stellen aan oplage@damiate.hdc.nl en via ww.haarlemsdagblad.nl.

Uitmarkt

Hoe zou het zijn om te leven als acteur of danser? Wie droomt er niet van om eens even te voelen hoe dat is? Op de Rotterdamse Uitmarkt op zondag 12 september kunnen kinderen (en groten natuurlijk ook) om 11u30 en 14u30 mee met een Kleedkamerroute door Hennie van Hoof, die jaren voor acteurs en artiesten in het Luxortheater zorgde. Met een oude Amerikaanse schoolbus wordt een bezoekje gebracht aan een aantal theaters: zo neem je een kijkje achter de schermen van De Doelen, zie je in Dansateliers dansers repeteren, in het RO-theater worden kostuums van dichtbij bekeken (het kostuumatelier is ook open) en de route wordt afgesloten in theater Bonheur. Ook is er een speciale Kinderroute, waar kinderen op de rug van een ezeltje meegenomen worden op ontdekkingstocht langs de Kunst As van Rotterdam. Onderweg mogen ze meewerken aan een groeiend schilderij, hun eigen sieraad ontwerpen en in theater Bonheur kunnen ze de familievoorstelling Kabaal zien.

Verder op zondag nog een Bouwputten-tour, Suppoosten Story, Flaneerroute, Smokkelroute en VIP Trip en op het jongerenpodium op de kade van de Westersingel treden tussen 12 en 17u15 o.a. op: Joris Lutz en Jeugdtheater Hofplein.

*Rotterdamse Uitmarkt op zo 12 sept van 11-18u. Jeugd en jongerenpodium op het terras van de Westersingel van 12-17u15 (gratis). Bouwputtentour (11u30, 13u30 en 15u30), Suppoosten Story's (11u, 13u en 15u), Kleedkamerroute (11u30 en 14u30), Flaneerroute (13u, 15u en 17u), Smokkelroute (12u, 14u en 16u), VIP TRIP (11u, 12u, 13u, 14u, 15u, 16u en 17u) en Kinderroute 12u en 14u. Alle routes kosten ƒ2,50, kaarten verkrijgbaar aan de Mauritsweg.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987,

3009 TH, Rotterdam.

Samenstelling Tonny Schoemaker