Justitie wil buurtrechter

Het Amsterdams openbaar ministerie wil dat rechters uit het gerechtsgebouw komen en zitting gaan houden in buurten. Rechters kunnen dan in posten van het project Justitie in de Buurt (JIB) kleine delicten behandelen. Volgens een woordvoerder van justitie zullen rechters ,,op korte termijn'' op lokatie zaken behandelen.

Justitie wil op deze manier ,,voortborduren'' op de JIB-posten, waar burgers terecht kunnen voor advies. Deze posten moeten ,,de toegankelijkheid van justitie te vergroten''. Van de ,,fysieke aanwezigheid'' moet bovendien een preventieve werking uitgaan. Justitie hoopt langs deze weg op minder strafzaken voor de rechter.

Amsterdam heeft drie JIB-posten. Justitie wil ook met ,,een mobiele post'' de wijken in gaan. Delicten die dan op lokatie kunnen worden afgehandeld zijn bijvoorbeeld diefstal, burenruzies, verkeersovertredingen en spijbelen. Op deze manier kunnen volgens justitie zaken sneller worden afgehandeld. Nu zit er tussen delict en rechtszitting soms wel een jaar, omdat justitie prioriteit geeft aan zaken van gedetineerden. De rechtbank heeft nog geen standpunt ingenomen.