Japanse economie boekt opnieuw groei

De Japanse economie is in de periode april-juni met 0,2 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dit heeft het Japanse Economisch Planbureau vandaag bekendgemaakt. Het cijfer is hoger dan analisten hadden verwacht.

Het Japanse bruto binnenlandse product (bbp) is nu twee kwartalen op rij toegenomen. ,,De Japanse economie is op weg naar herstel'', zei minister Taiichi Sakaiya, hoofd van het Planbureau, vanmorgen. Maar ,,ruime stimuleringsmaatregelen blijven nodig''. Na anderhalf jaar krimp begon de groei in het eerste kwartaal van dit jaar (2 procent tegenover het vorig kwartaal) dankzij ruime overheidsstimulering. In het voorbije kwartaal is nu ook de particuliere consumptie weer enigszins gegroeid.

Binnen de regering begint nu de discussie over de omvang van het extra stimuleringspakket dat deze herfst zal worden afgekondigd. Schattingen over de grootte lopen uiteen van 5 tot 10 biljoen yen (90 tot 180 miljard gulden).

Het lichte herstel van de particuliere consumptie in het jongste kwartaal is opmerkelijk. Uit zorg over de toekomst hield de Japanse burger lange tijd de hand op de knip. Ook een sterke groei van uitgaven aan woningen, gestimuleerd door belastingvoordelen, leverde in het tweede kwartaal een belangrijke bijdrage aan de groei. Verder hebben toegenomen overheidsinvesteringen een belangrijke positief effect op de economie.

De investeringen door bedrijven, teruggelopen met 4 procent in kwartaal twee, blijven problematisch. Zicht op herstel lijkt er voorlopig niet. Volgens het economische dagblad Nihon Keizan Shimbun lopen de bedrijfsinvesteringen dit jaar opnieuw met 7,5 procent terug.

ANALYSEpagina 15