Israel laat eerste 199 Palestijnse gevangenen vrij

Israel heeft vanmorgen 199 Palestijnse gevangenen op vrije voeten gesteld, eerder dan was overeengekomen. Daarmee is een begin gemaakt met de uitvoering van het Israelisch-Palestijns akkoord dat vorige week vrijdag werd gesloten. Het Israelische parlement stemde gisteren in met het akkoord: 54 stemmen voor, 23 tegen en twee onthoudingen.

Direct na zonsopgang werden de gevangenen per bus naar de Westelijke Jordaanoever en Gaza vervoerd, waar ze door juichende familieleden werden verwelkomd. De gevangenen staken hun geboeide handen in triomf omhoog, maakten het V-teken en zongen het Palestijnse volkslied. Een joodse extremist die op de weg was gaan zitten om de doorgang van een bus te beletten, werd door Israelische militairen weggesleurd.

De gevangenen die vanmorgen werden vrijgelaten, zijn door een Israelische commissie zorgvuldig geselecteerd. Ze mochten geen Israeliërs hebben gedood en geen lid zijn van extremistische groepen. Aanvankelijk zouden 200 gevangenen worden vrijgelaten, maar één gedetineerde wilde zijn cel niet uit omdat hij toch nog maar enkele dagen hoefde te zitten.

Vrijlating van Palestijnse gevangenen was vorige week het meest controversiële onderwerp bij de besprekingen over een Israelisch-Palestijns akkoord. Uiteindelijk bereikten de partijen overeenstemming over de vrijlating van ten minste 350 gevangenen. Begin volgende maand zijn de resterende 150 aan de beurt.

Nadat vandaag met een eerste uitvoering van het akkoord is begonnen, volgen andere onderdelen de komende dagen in snel tempo. Vóór het weekend komt zeven procent van de door Israel bezette Jordaanoever onder Palestijnse controle. Maandag beginnen Israel en de Palestijnen met onderhandelingen over een definitieve vredesregeling.

Dat het Israelische parlement gisteren zijn goedkeuring gaf aan het vorige week gesloten akkoord, had alleen symbolische betekenis. De volksvertegenwoordiging kon het akkoord niet meer torpederen nadat premier Ehud Barak eerder deze week al de steun van zijn kabinet had gekregen. Barak riep de parlementariërs gisteren op ,,de vrede een kans te geven''. ,,We slaan een nieuwe weg in die ons naar een tijdperk van vrede kan leiden, naar het einde van de oorlogen.'' Oppositieleider Ariel Sharon had voor het akkoord geen goed woord over. ,,Het is een aanzet voor eindeloos bloedvergieten'', zei hij. (Reuters, AP)